Als kind voel je een ziekte of een aangeboren aandoening anders dan volwassenen. Je hebt bijvoorbeeld moeite met alledaagse vaardigheden zoals lopen, eten, contact maken met anderen en leren op school.Kinderrevalidatie biedt praktische oplossingen en helpt je op een manier die bij je past. Zo krijg je de behandeling die bij jouw leeftijd en bij jouw ontwikkelingsfase past. Het liefst behandelen we je poliklinisch. Dat betekent dat je niet hoeft te blijven, maar na een behandeling weer naar huis mag.
Eén kind, één plan
We werken als revalidatieartsen, behandelaars en leerkrachten samen om ervoor te zorgen dat jij je zo goed mogelijk ontwikkelt en aan de maatschappij kunt deelnemen. Het is daarom belangrijk dat we een gezamenlijk plan voor je maken. In dat plan stemmen we je leerdoelen en revalidatiedoelen op elkaar af. We noemen dat ‘één kind, één plan’. In de ene periode ligt de nadruk op het onderwijs, later op bijvoorbeeld revalideren of op een operatie. In elke regio zijn veel verschillende voorzieningen aanwezig. Zoals een therapeutische peutergroep of een mytylschool.
Kind en ouders centraal
De kinderrevalidatie helpt jouw ouders bij jouw opvoeding en verzorging. Een goede communicatie tussen je ouders en het behandelteam is essentieel: de problemen die zij aangeven zijn richtinggevend voor de behandeling. De behandelaars zoeken samen met je ouders naar praktische hulpmiddelen en aanpassingen die de zorg voor jou en je ouders kunnen verlichten. Van een aangepaste drinkbeker tot een complete verbouwing van jullie huis. Jouw ouders zijn regelmatig zelf aanwezig bij vergaderingen van het behandelteam en krijgen verslagen van alle vergaderingen.
Waar kun je terecht?
Voor poliklinische behandelingen kun je, samen met je ouders, terecht bij alle revalidatiecentra en bij de revalidatieafdelingen van ziekenhuizen. Klinische behandeling is mogelijk in negen gespecialiseerde revalidatiecentra. Voor bepaalde aandoeningen, zoals aangeboren afwijkingen van de ledematen, hebben wij specialistische teams. Ook zijn er gespecialiseerde spreekuren, bijvoorbeeld voor kinderen met reuma of voor spastische kinderen.
Soorten kinderrevalidatie
Acute pijn – Kinderrevalidatie
Algemene ontwikkelingsachterstand – Kinderrevalidatie
Amputaties en aanlegstoornissen – Kinderrevalidatie
Astma – Kinderrevalidatie
Brandwonden – Kinderrevalidatie
Cerebrale parese- Kinderrevalidatie
Developmental Coordination Disorder (DCD) – Kinderrevalidatie
Dwarslaesie – Kinderrevalidatie
Gangbeeldstoornissen en bewegingsanalyse – Kinderrevalidatie
Handproblematiek – Kinderrevalidatie
Multitrauma/traumatologie – Kinderrevalidatie
Neuromusculaire aandoeningen – Kinderrevalidatie
Niet-aangeboren hersenletsel – Kinderrevalidatie
Oncologische revalidatie – Kinderrevalidatie
Reumarevalidatie – Kinderrevalidatie
Sensory Processing Disorder (SPD) – Kinderrevalidatie
Skeletgroeistoornissen – Kinderrevalidatie
Spasticiteit – Kinderrevalidatie
Spraak/taalstoornissen – Kinderrevalidatie
Stofwisselingsziekten – Kinderrevalidatie
Vroege intensieve neurorevalidatie – Kinderrevalidatie
Meer informatie
Wil je meer weten over kinderrevalidatie? Kijk dan op de website van Netwerk LOOK. Je kunt ook veel informatie verkrijgen via o.a. CP Nederland, SBH Nederland, EMB Nederland of Schisis Nederland.