Als kind voel je een ziekte of een aangeboren aandoening anders dan volwassenen. Je hebt bijvoorbeeld moeite met alledaagse vaardigheden zoals lopen, eten, contact maken met anderen en leren op school.Kinderrevalidatie biedt praktische oplossingen en helpt je op een manier die bij je past. Zo krijg je de behandeling die bij jouw leeftijd en bij jouw ontwikkelingsfase past. Het liefst behandelen we je poliklinisch. Dat betekent dat je niet hoeft te blijven, maar na een behandeling weer naar huis mag.

Eén kind, één plan

We werken als revalidatieartsen, behandelaars en leerkrachten samen om ervoor te zorgen dat jij je zo goed mogelijk ontwikkelt en aan de maatschappij kunt deelnemen. Het is daarom belangrijk dat we een gezamenlijk plan voor je maken. In dat plan stemmen we je leerdoelen en revalidatiedoelen op elkaar af. We noemen dat ‘één kind, één plan’. In de ene periode ligt de nadruk op het onderwijs, later op bijvoorbeeld revalideren of op een operatie. In elke regio zijn veel verschillende voorzieningen aanwezig. Zoals een therapeutische peutergroep of een mytylschool.

Kind en ouders centraal

De kinderrevalidatie helpt jouw ouders bij jouw opvoeding en verzorging. Een goede communicatie tussen je ouders en het behandelteam is essentieel: de problemen die zij aangeven zijn richtinggevend voor de behandeling. De behandelaars zoeken samen met je ouders naar praktische hulpmiddelen en aanpassingen die de zorg voor jou en je ouders kunnen verlichten. Van een aangepaste drinkbeker tot een complete verbouwing van jullie huis. Jouw ouders zijn regelmatig zelf aanwezig bij vergaderingen van het behandelteam en krijgen verslagen van alle vergaderingen.

Waar kun je terecht?

Voor poliklinische behandelingen kun je, samen met je ouders, terecht bij alle revalidatiecentra en bij de revalidatieafdelingen van ziekenhuizen. Klinische behandeling is mogelijk in negen gespecialiseerde revalidatiecentra. Voor bepaalde aandoeningen, zoals aangeboren afwijkingen van de ledematen, hebben wij specialistische teams. Ook zijn er gespecialiseerde spreekuren, bijvoorbeeld voor kinderen met reuma of voor spastische kinderen.

Soorten kinderrevalidatie

Acute pijn – Kinderrevalidatie

Acute pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme. Het is een noodzakelijk signaal dat je waarschuwt dat er ergens in je lichaam iets niet…

Algemene ontwikkelingsachterstand – Kinderrevalidatie

Revalidatie kan helpen bij de behandeling van kinderen die in ontwikkeling achterlopen. Ook als er nog geen oorzaak voor de…

Amputaties en aanlegstoornissen – Kinderrevalidatie

Wanneer je (een deel van) je hand, arm, voet of been mist, kun je hiermee leren omgaan tijdens een revalidatiebehandeling….

Astma – Kinderrevalidatie

Astma is een chronische ontsteking van je luchtwegen. Die raken dan snel geprikkeld door allerlei stoffen. Deze stoffen kunnen allergenen…

Brandwonden – Kinderrevalidatie

Bij brandwonden kan sprake zijn van verschillende complicaties. Behalve je huid worden mogelijk ook diverse organen aangetast of belast. Omdat…

Cerebrale parese- Kinderrevalidatie

Tijdens de zwangerschap of bij de bevalling kan bij een kind een hersenbeschadiging ontstaan, die de aandoening cerebrale parese veroorzaakt….

Developmental Coordination Disorder (DCD) – Kinderrevalidatie

Mogelijk heb je motorische problemen , zonder dat daarvoor een aantoonbare neurologische of fysieke oorzaak is aan te wijzen. Dat…

Dwarslaesie – Kinderrevalidatie

Wanneer je je rug of nek breekt, kan daardoor een dwarslaesie ontstaan. Dat is een beschadiging van je ruggenmerg. De…

Gangbeeldstoornissen en bewegingsanalyse – Kinderrevalidatie

Door orthopedische en neurologische aandoeningen kun je last krijgen van bewegingsstoornissen en beperkingen in je dagelijks functioneren. Met behulp van moderne…

Handproblematiek – Kinderrevalidatie

Door een ongeval kun je je botten, spieren, pezen of gewrichten van je hand beschadigen. Dat kan jouw ontwikkeling en…

Multitrauma/traumatologie – Kinderrevalidatie

Je kunt door een ongeval meervoudig letsel oplopen. In de revalidatie kunnen we voor een optimaal herstel zorgen en leren…

Neuromusculaire aandoeningen – Kinderrevalidatie

Een spierziekte of een neuromusculaire aandoening (NMA) tast het functioneren van je spieren aan. Soms is bij je geboorte al…

Niet-aangeboren hersenletsel – Kinderrevalidatie

Door bijvoorbeeld een ongeval in het verkeer kun je een hersenbeschadiging oplopen. Dit niet-aangeboren hersenletsel kan tot problemen in het…

Oncologische revalidatie – Kinderrevalidatie

Kanker is een ingrijpende ziekte. Je kunt er allerlei beperkingen van ondervinden in je dagelijks leven. Zoals een verminderde conditie,…

Reumarevalidatie – Kinderrevalidatie

Jeugdreuma of Juveniele Idiopathische Artritis is een verzamelnaam voor gewrichtsontstekingen die bij kinderen tot hun zestiende levensjaar voorkomen. Je herkent…

Sensory Processing Disorder (SPD) – Kinderrevalidatie

Als je zintuigen informatie vanuit de omgeving niet goed waarnemen, is het ook moeilijk voor je om informatie goed te…

Skeletgroeistoornissen – Kinderrevalidatie

Er zijn een aantal ziektes en aandoeningen die tot een verminderde groei leiden, en waardoor je dus een groeiachterstand krijgt….

Spasticiteit – Kinderrevalidatie

Spasticiteit betekent dat je last hebt van toenemende spierspanning of spierspasmen. Je spieren in je armen en benen voelen dan…

Spraak/taalstoornissen – Kinderrevalidatie

Wanneer je moeite hebt met je taal- en spraakontwikkeling, dan kun je met medisch specialistische revalidatie worden geholpen. Als eerste…

Stofwisselingsziekten – Kinderrevalidatie

Wanneer je een stofwisselingsziekte hebt, ben je daarmee geboren. Het zijn erfelijke ziekten, waarvan de klachten soms al meteen na…

Vroege intensieve neurorevalidatie – Kinderrevalidatie

Wanneer je als kind of als jongere ernstig hersenletsel hebt opgelopen, kun je daardoor leven in een toestand van verminder…

Meer informatie

Wil je meer weten over kinderrevalidatie? Kijk dan op de website van Netwerk LOOK. Je kunt ook veel informatie verkrijgen via o.a. CP Nederland, SBH Nederland, EMB Nederland of Schisis Nederland.

Gerelateerde artikelen Revalidatie Magazine

Van kinderzorg naar volwassenzorg: ‘Zorg voor een soepele overgang en geen harde knip’

Stel je voor: je bent een tiener in revalidatie. Je zit in een ingrijpende fase van je leven en moet…

Cirkels van Nabijheid leren Iris haar grenzen aan te geven

Hoe leer je een zestienjarige, die qua ontwikkeling veel jonger is, dat hij niet bij iedereen op schoot kan kruipen?…

Rotterdams Onderwijs- en Revalidatiecentrum stuurt aan op trots: ‘Ik doe gewoon mee’

‘Een verandering vindt plaats omdat gewone mensen buitengewone dingen doen’, zei oud-president Barack Obama. Revalidatie Magazine brengt een ode aan…

Gerelateerde artikelen Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde

Thuis meten van dystonie bij kinderen

Kunstmatige intelligentie voor bewegingsanalyse in de thuissituatie Innovatie Dystonie is een neurologische bewegingsstoornis, gekenmerkt door onwillekeurige spiersamentrekkingen, die forse impact…

Ontwikkeling van een hoog-intensieve revalidatiebehandeling voor kinderen met NAH

Steeds meer wetenschappelijke inzichten wijzen op het potentieel van intensieve fysieke revalidatie bij kinderen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) tijdens de…

Inzet van korset bij kinderen met spinale spieratrofie (SMA)?

Casuïstiek Sinds de introductie van medicamenteuze behandelopties voor SMA is er een afname in mortaliteit en een verbeterde functionele prognose…