Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg. Die kan bijvoorbeeld ontstaan bij een gebroken rug of nek. Bij een dwarslaesie zijn de zenuwbanen in het ruggenmerg onderbroken. Daardoor kunnen ze de prikkels die aanzetten tot beweging niet meer doorgegeven. Het resultaat is een gedeeltelijke of totale verlamming. Afhankelijk van de mate de dwarslaesie spreek je van een complete of incomplete dwarslaesie. Afhankelijk van de plaats van de beschadiging is er sprake van een hoge of lage dwarslaesie. Hoe hoger de dwarslaesie zit, hoe meer uitvalsverschijnselen er zijn.
Voor meer informatie over dwarslaesie kun je contact opnemen met een revalidatiecentrum of met de patiëntenvereniging Dwarslaesie Organisatie Nederland.
Gerelateerde artikelen Revalidatie Magazine
Onderzoek: kan gerichte conditietraining mensen met dwarslaesie fit houden?
Kun je met gerichte conditietraining tijdens de revalidatie de fitheid van mensen met een incomplete dwarslaesie beter behouden, ook als…
Ervaringsdeskundigen als Reda bieden nazorg: ‘Je gids in een nieuwe wereld’
Revalidatiecentra zetten vaak ervaringsdeskundigen in tijdens een revalidatietraject, maar minder vaak daarna. Omdat ook nazorg van grote meerwaarde is, starten…
Dit is waarom de Sint Maartenskliniek steeds meer operaties in eigen huis laat uitvoeren
‘Een verandering vindt plaats omdat gewone mensen buitengewone dingen doen’, zei oud-president Barack Obama. Revalidatie Magazine brengt een ode aan…
Gerelateerde artikelen Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde
Advance care planning in de revalidatiegeneeskunde
Topartikel Revalidatieartsen helpen mensen om grip te krijgen op een leven dat door hun aandoening sterk veranderd is. Bij het…
Anneke Welkamp geselecteerd voor presentatie op ESPRM in Slovenië
De Commissie Wetenschap en Innovatie (WeCo) van de VRA heeft Anneke Welkamp genomineerd voor de TESC Award. Tijdens het DCRM…
Bewegen als behandeloptie voor cognitieve veroudering
Focus op personen met een dwarslaesie Bij Adelante wordt samen met de Universiteit Maastricht onderzoek gedaan naar myokines en het…