
Op donderdag 12 juni organiseert het orthesecentrum van Amsterdam UMC een symposium, getiteld, ‘Orthesezorg bij neuromusculaire aandoeningen – een blik op de toekomst’. In dit symposium wordt ingegaan op de resultaten van de orthesedoelmatigheidsstudie, een RCT naar de effectiviteit en kosteneffectiviteit van specialistische orthesezorg volgens de landelijke richtlijn ‘Beenorthesen naar maat bij neuromusculaire aandoeningen’ vergeleken met gebruikelijke orthesezorg.
De orthesedoelmatigheidsstudie is onderdeel van het ZonMw programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis (GGH) naar (gepast gebruik van) hulpmiddelen in het verzekerde pakket.
Naar schatting worden er in Nederland jaarlijks ongeveer 33.000 beenorthesen verstrekt aan mensen met aandoeningen van het bewegingsapparaat waaronder spierziekten, met als uiteindelijk doel om het lopen en dagelijks functioneren te verbeteren. De huidige orthesezorg voor mensen met spierziekten in Nederland is echter fors versnipperd en er is grote variatie in de kwaliteit van de geboden zorg. Er is een landelijke richtlijn met protocollen voor elke stap in het orthesezorgproces die begeleiding biedt bij de verstrekking van beenorthesen, getiteld: ‘Beenorthesen naar maat bij neuromusculaire aandoeningen’ (i.e. specialistische orthesezorg). De orthesedoelmatigheidsstudie heeft laten zien dat de kwaliteit van de beenorthesezorg bij mensen met spierziekten aanzienlijk kan worden verbeterd met specialistische orthesezorg door het verbeteren van persoonlijke behandeldoelen en het fysiek functioneren, en bovendien tot maatschappelijke kostenbesparingen leidt.
Implementatie van specialistische orthesezorg vraagt echter om een andere inrichting van de zorg. Hierbij zou de zorg geconcentreerd kunnen worden in een aantal expertisecentra verspreid over het land, waarbij wordt samengewerkt met een netwerk van niet-specialistische centra waar minder complexe zorgvragen worden behandeld. In een recent toegekende VIMP (Verspreidings- en Implementatie-impuls) gaan we een routekaart uitwerken om toekomstige implementatie van specialistische orthesezorg geconcentreerd in expertisecentra te bewerkstellingen. In het symposium richten we alvast een blik op de toekomst op hoe de resultaten te implementeren in de praktijk en de uitdagingen die daarbij komen kijken.
Doelgroep en accreditatie
Het symposium is bedoeld voor revalidatieartsen, instrumentmakers, fysiotherapeuten, en bewegingslaboranten die betrokken zijn bij het geven van beenorthesezorg bij neuromusculaire aandoeningen, zorgverzekeraars en andere geïnteresseerden. Voor het bijwonen van het symposium is accreditatie toegekend (3 punten) voor revalidatieartsen (GAIA).
Locatie en aanmelden
Het symposium vindt plaats op donderdag 12 juni van 12.30 tot 17u in het Amsterdam Skills Centre, Tafelbergweg 47, in Amsterdam. Inschrijven voor dit symposium kan met het aanmeldingsformulier via deze link. Inschrijving is kosteloos.