Een van de doelstellingen van de VRA is het bevorderen en borgen van de kwaliteit van de revalidatiegeneeskunde. Op deze pagina vind je meer informatie over de kwaliteitsdocumenten ‘Basismedische zorg‘ , het ‘Normenkader Respiratory Care unit’, ‘Blauwdruk Zorgnetwerk Spierziekten‘ en Gesprekskaart Spierziekten

Basismedische zorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bracht op 22 maart 2016 het rapport ‘Klinische revalidatie op weg naar verdere professionalisering’ uit. Eén van de conclusies uit dit rapport was dat er in het veld onduidelijkheid bestaat over wat basismedische zorg (BMZ) inhoudt en wat de scholingsvereisten zijn. Dit kan een risico zijn voor de patiënten die zijn aangewezen op BMZ in revalidatie-instellingen.

Op basis van dit rapport is het ‘Advies Basismedische zorgverlening in revalidatie-instellingen’ in 2017 herzien. Het aangepaste advies gaat in op wat basismedische zorg inhoudt en welke scholingseisen erbij passen. In 2019 is, naar aanleiding van vragen uit het veld, een aantal aanpassingen in de randvoorwaarden van het BMZ-advies doorgevoerd. Die aanpassingen hadden ook te maken met de toenemende aandacht die er is voor ‘ontregel de zorg’.


Normenkader respiratory care unit (RCU)

Patiënten verblijven regelmatig te lang op een intensive care (IC) als ze beademingsproblematiek hebben, maar stabiel zijn in de overige vitale functies. De IC is een zeer prikkelrijke omgeving met meestal beperkte revalidatiefaciliteiten. Voor patiënten is het dan ook niet wenselijk langer dan strikt noodzakelijk op een IC te verblijven. De focus kan dan verlegd worden van het behandelen van orgaanfalen naar het revalideren onder veilige omstandigheden met het uiteindelijke doel om weer thuis te kunnen functioneren.

Overplaatsing vanuit een intensive care (IC) naar een revalidatiecentrum is echter lastig als de patiënt nog beademingsapparatuur nodig heeft. Elk centrum hanteert eigen voorwaarden ten aanzien van de veiligheid. De zeer beperkte beschikbaarheid van geschikte uitstroomplekken voor deze patiënten leidt tot langer dan noodzakelijke IC-opnameduur. Door een zogeheten respiratory care unit (RCU) voor medisch specialistische revalidatie in te richten met extra zorg/faciliteiten op het gebied van beademing en de bewaking van vitale functies wordt een snelle overname vanuit een IC en de juiste zorg op de juiste plek gefaciliteerd. Door het vroegtijdig starten van revalidatie is de verwachting dat complicaties voorkomen worden en de algehele ziekenhuis/revalidatieopname wordt bekort. Het ‘normenkader respiratory care unit’ heeft als doel het positioneren van de respiratory care unit binnen het Nederlands zorglandschap en in het bijzonder de revalidatiezorg. Een respiratory care unit is een relatief nieuw en innovatief zorgproduct binnen de revalidatiesetting. Daarom worden in dit normenkader de eisen beschreven waaraan voldaan moet worden ten aanzien van kwaliteit- en veiligheid, naast indicatiecriteria en inrichting van zorg. Dit is van groot belang vanwege de complexe zorg en kwetsbaarheid van patiënten. Het opvolgen van het normenkader biedt een waarborg voor de kwaliteit en veiligheid van de patiënten.

Blauwdruk Zorgnetwerk Spierziekten

De blauwdruk Zorgnetwerk Spierziekten is een blauwdruk voor een zorgnetwerk voor kinderen en volwassenen met de spierziekte Facioscapulohumerale dystrofie (FSHD) en Spinale Musculaire Atrofie (SMA). De derde, tweede en eerste lijn worden in deze blauwdruk beter gepositioneerd door onderlinge afspraken over taken, verantwoordelijkheden, communicatie, deskundigheidsbevordering, klinimetrie en transitie in de zorg van jeugd naar volwassenheid. Het spierziekten zorgnetwerk zal bestaan uit een team van bevlogen zorgprofessionals, uit verschillende disciplines en organisaties, die elkaar kunnen vinden, elkaar zorg toevertrouwen en samen investeren in een betere kwaliteit en continuïteit van zorg. Om dit te bereiken zijn aanbevelingen geformuleerd die te vinden zijn in deze blauwdruk.

Gesprekskaart Spierziekten

De gesprekskaart Spierziekten is een hulpmiddel voor patiënten met een spierziekte, waarmee ze zich beter kunnen voorbereiden op consulten met hun zorgverlener(s). De kaart behandelt relevante thema’s, zoals klachten en behandeling, maar ook omgaan met de ziekte en zaken regelen. Hierdoor behouden ze eigen regie en krijgen ze meer doelgerichte, persoonlijke zorg.

Hoe werkt de gesprekskaart?
De gesprekskaart is een tool waarmee patiënten het gesprek met de zorgverlener kunnen voorbereiden. Patiënten bereiden zich voor door de thema’s en onderwerpen aan te kruisen die zij willen bespreken. Hierdoor krijgt de zorgverlener eenvoudig inzicht in wat de patiënt belangrijk vindt om te bespreken. De kaart bevat veelvoorkomende relevante thema’s, zoals over klachten en de behandeling, maar ook over het dagelijks leven. Ook is er de mogelijkheid om eigen onderwerpen toe te voegen. Niet elke zorgverlener hoeft antwoord te hebben op de vragen van de patiënt; doorverwijzing naar andere zorgverleners of instanties kan nodig zijn.

De gesprekskaart is geschikt voor verschillende zorgverleners en patiënten met spierziekten. De kaart bevat uiteenlopende thema’s en is aangepast naar B1-taalniveau. Ouders en kinderen kunnen de kaart bekijken en samen invullen, want hun prioriteiten kunnen verschillen. 

Ontwikkeling en evaluatie
De kaart is getest door patiënten en zorgverleners. Dat leverde waardevolle input voor het verbeteren van de gesprekskaart op, bijvoorbeeld op het gebied van inclusief taalgebruik, extra onderwerpen, open invulvakken en heldere instructies. 

Samenwerking
De gesprekskaart is ontwikkeld op initiatief van de VRA in samenwerking met kinderartsen (NVK), neurologen (NVN), verpleegkundigen (V&VN) en patiëntenvereniging Spierziekten Nederland, Spierziektecentrum Nederland en VSCA (koepelorganisatie van de Centra voor Thuisbeademing). Het Kennisinstituut heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

FIlmpje met ondertiteling
Filmpje zonder ondertiteling