Hersenletsel, bijvoorbeeld door een hersenbloeding, kan allerlei gevolgen hebben. Ook spraakapraxie kan het gevolg zijn: door het letsel lukt het niet goed meer om de spieren die het spreken mogelijk maken aan te sturen.
Dat aansturen gebeurt bij de meeste mensen automatisch, zonder nadenken, maar bij spraakapraxie is dat automatisme verstoord. Iemand weet wel wat hij of zij wil zeggen, maar het bewegen van de mond lukt niet goed. De ernst verschilt per patiënt en varieert van helemaal niet kunnen spreken tot lichte haperingen bij vermoeidheid. Ongeveer 3.000 Nederlanders per jaar krijgen spraakapraxie.
Een nieuwe app stelt mensen met spraakapraxie in staat thuis oefeningen te doen. De app is onderdeel van de logopedische behandeling. De logopedist kiest oefeningen uit waar de patiënt op dat moment het meeste baat bij heeft en zet die klaar. Vervolgens kan de patiënt thuis op een zelfgekozen moment oefenen. De app is ontwikkeld door het Centrum voor Revalidatie van het UMCG en ICT-bedrijf Wild Sea.