In het Radboudumc in Nijmegen heeft eerder dit jaar Johan Baggerman als eerste Nederlander een armprothese gekregen die hij met zijn gedachten kan besturen. Het is een zogeheten klikprothese, die wordt bevestigd op een pin die in het bot van zijn armstomp is verankerd.
In 2010 verloor Johan Baggerman uit Lent zijn linkerarm bij een verkeersongeluk. Hij kreeg aanvankelijk een traditionele armprothese, maar die beviel niet omdat hij er niets mee kon doen. De nieuwe prothese is ontwikkeld door chirurg Jan Paul Frölke en revalidatiearts Henk van de Meent. Zij introduceerden in 2009 de klikprothese in Nederland, voor mensen met een beenamputatie. Nu hebben ze de techniek dus voor het eerst ook toegepast na een armamputatie. De klikprothese voor de arm kan snel en eenvoudig worden vastgemaakt en geeft de gebruiker meer bewegingsvrijheid, omdat de prothese met het bot wordt verbonden en dus vanuit de schouder gemakkelijker kan worden bewogen.
Naast de kliktechniek is nu ook een heel ander type prothese toegepast, die met gedachten in beweging kan worden gebracht. Deze techniek heet Targeted Muscle Reinnervation (TMR): tijdens een operatie worden de zenuwen die voorheen de hand- en onderarmspieren aanstuurden verbonden met spieren van de armstomp. Als de patiënt in gedachten zijn hand opent en sluit, trekken de spieren in de bovenarm samen. De spieractiviteit wordt gemeten door elektrodes en wordt door patroonherkenningssoftware vertaald naar een beweging van de robotarm. Wereldwijd zijn er maar paar mensen met zo’n klikrobotarm.
Het gebruik van de prothese vraagt veel oefening. Johan Baggerman doorliep een uitgebreid revalidatieprogramma en heeft de robotarm een aantal weken thuis kunnen uitproberen. Revalidatiearts Henk van de Meent: ‘De functies die deze robotarm biedt zijn enorm. Door de directe verbinding van de prothese aan het skelet en de intuïtieve aansturing krijgt Johan langzaam het gevoel zijn eigen arm terug te hebben. De proefperiode met de robotarm is inmiddels afgesloten en er loopt een aanvraag voor vergoeding bij zijn zorgverzekering.’