Geen dure huidkleurige prothesehand, maar een kleurige hand uit de 3D-printer. De negenjarige Guido Sibering uit Emmen zag het in een filmpje en dacht: dát wil ik ook. Deskundigen in Groningen realiseerden het voor hem. Het trok de nodige aandacht in de pers.
Guido is geboren zonder linkerhand. Hij kon prima leven met één hand en had ook geen behoefte aan een prothese. Tot hij dus de geprinte hand zag. Met zijn ouders ging hij naar zijn vaste behandelaars van het handenteam van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij brachten hem in contact met Stefan Veldman, als werktuigbouwkundige gespecialiseerd in 3D-printen.
Veldman gebruikte een online bouwtekening en maakte die op maat voor Guido. Alle onderdelen werden geprint – een proces dat 25 uur duurde – en vervolgens werd de hand met schroefjes en touwtjes in elkaar gezet. Omdat de betrokken deskundigen het werk zonder vergoeding deden, kostte de prothese maar 52 euro. Een traditionele handprothese kost al snel 15.000 euro.
De pasvorm van de hand was niet meteen optimaal, dus zijn er in overleg met de handtherapeut en revalidatiearts nog wat aanpassingen gedaan. Toen kon Guido ermee gaan oefenen. De handtherapeut leerde hem de hand goed en veilig te gebruiken. Nu kan Guido met kleine bewegingen van zijn pols de vingers van zijn kunsthand openen en sluiten, en zo dingen pakken. Drinken uit een beker, schrijven met een dikke stift, een tennisbal van de grond pakken: het kan met de hand. Zelf vindt Guido het extra leuk dat zijn nieuwe hand de kleuren heeft van zijn favoriete voetbalteam Bayern München. Het handenteam van het UMCG is blij met de positieve ervaringen en wil vaker gebruik gaan maken van geprinte protheses.
Onder meer het Jeugdjournaal besteedde aandacht aan de hand van Guido.
Eerder artikel over 3D-printen in RM.