Voor veel mensen binnen en buiten het revalidatiecircuit in Tilburg is Evert Schouten een bekend gezicht. Aan dit tijdperk komt nu een eind. Evert Schouten gaat met pensioen.

Schouten heeft aan de wieg gestaan van de geboorte van Libra Revalidatie & Audiologie. Op 1 maart 1987 startte hij als arts in het Elisabeth-, Maria- en Nicolaas ziekenhuis in Waalwijk, tegenwoordig ETZ. In 1998 ontstond Revalidatiecentrum Leijpark uit een fusie tussen Charlotte Oord, de revalidatietak van het ETZ en gezinsvervangend tehuis de Koordeleij. Zo’n 10 jaar later fuseerde Revalidatiecentrum Leijpark met Revalidatiecentrum Blixembosch in Eindhoven en ontstond Libra Revalidatie & Audiologie, met inmiddels 7 locaties. Vanaf 2001 was Schouten niet alleen werkzaam als revalidatiearts, maar tot 2018 ook als medisch manager.

Samen met neurochirurg Ivo Verhagen en prof. neuroloog Leo Visser van het ETZ maakte hij zich hard voor de intrathecale behandeling met baclofen, een middel om spasticiteit te verminderen. Deze behandeling kon in 1990 worden ingevoerd in samenwerking met het ETZ. Naast zijn werk als arts, was Schouten ook nauw betrokken bij de opleiding van nieuwe collega’s. In 2002/2003 was hij medeoprichter van het opleidingscircuit tot revalidatiearts bij Libra. Hij bleef als opleider aan tot 2016.

Schouten heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de lobby om het behandelprogramma Vroeg Intensieve Neurorevalidatie (voor coma patiënten) door zorgverzekeraars vergoed te krijgen voor volwassenen vanaf 25 jaar. Het programma werd in eerste instantie alleen verzekerd voor kinderen en jongeren tot 25 jaar. 1 januari 2019 was vergoeding een feit en konden de eerste volwassen patiënten opgenomen worden.

Schouten en zijn team behandelden met name de doelgroep van patiënten met MS, dwarslaesie, neuromusculaire aandoeningen waaronder ALS en neurodegeneratieve aandoeningen. In het ETZ trad hij op als supervisor bij de consulten door de A(N)IOS en was hij lid van de dwarslaesiewerkgroep. Hij maakte een begin met taakherschikking binnen Libra door zowel verpleegkundig specialisten en physician assistants op te leiden. Binnen de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen was Schouten actief in de werkgroep spierziekten en had hij zitting in de Beroepsbelangen commissie.

In zijn rollen als medisch manager en revalidatiearts was Schouten altijd uitermate betrokken bij revalidanten en collega’s. Hij motiveerde jonge collega’s het vak te leren en ging nieuwe ontwikkelingen nooit uit de weg.

Met het vertrek van Evert Schouten neemt Libra na ruim 35 jaar dienstverband met grote dankbaarheid afscheid van een zeer gewaardeerde collega.


Gerelateerde artikelen Revalidatie Magazine

Paralympische Spelen: ook de samenwerkende revalidatie- en sportartsen gaan voor goud

De Olympische Spelen zijn nog maar net achter de rug, of de volgende Spelen komen er al weer aan: op…

De oorlog in Oekraïne dreunt dagelijks na in het MRC

Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg heeft er sinds kort een groep revalidanten bij: Oekraïense militairen en burgers. Cultuurverschillen maken dat…

’Ik gun elke jongere een plek middenin de maatschappij’

Rachel Zalmijn is kinderrevalidatiearts en werkt op de jongerenpoli van Reade. Reade is sinds juni 2022 member van Emma at…

Gerelateerde artikelen Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde

‘De revalidatiearts is de enige die zich afvraagt wat goed is voor mij in mijn specifieke situatie’

Interview met Mathieu Maanders, over patiëntenparticipatie en zijn ervaringen Interview In het themanummer van het NTR over ‘maatschappelijke veranderingen en…

Inzicht in eigen regie van de patiënt

Mini-symposium DCRM 2024 Vergroten van eigen regie staat vaak centraal tijdens het revalidatietraject. Het begrip eigen regie is echter complex…

Tien vragen aan prof. dr. Clemens Rommers

‘Revalidatiegeneeskunde, het mooiste vak ter wereld!’ Op vrijdag 27 september 2024 gaf prof. dr. G.M. (Clemens) Rommers, hoogleraar revalidatiegeneeskunde in…