Het UMCG Centrum voor Revalidatie is high performance partner van NOC*NSF. Het gaat hierbij om behandeling, advisering en begeleiding van paralympische sporters. NOC*NSF heeft in Nederland vijf paralympische high performance partners.
Door deze samenwerking kunnen paralympische topsporters altijd snel terecht bij het UMCG Centrum voor Revalidatie voor consult, advies en eventueel behandeling. Het gaat hierbij vooral om paralympische sporters uit Noord-Nederland. De artsen en andere begeleiders zijn betrokken bij de keuring van de sporters, geven adviezen over preventie van blessures en behandeling. Ook kunnen ze meedenken in de trainingsopbouw. Op enkele terreinen waar UMCG Centrum voor Revalidatie veel kennis heeft, geldt het als expertisecentrum voor paralympiërs uit heel Nederland. Hierbij is o.a. te denken aan begeleiding na een amputatie.
Hoogleraar revalidatiegeneeskunde Rienk Dekker is erg trots dat het UMCG nu de titel mag voeren van NOC*NSF high performance partner. ‘Het is voor ons revalidatiecentrum van grote meerwaarde om op het gebied van begeleiding bij paralympische topsport een bijdrage te leveren. Juist in de topsport worden het snelst de nieuwe technieken ontwikkeld en toegepast in de behandelingen en in preventieve adviezen om blessures te voorkomen. Dit soort innovaties zijn ook goed voor de ‘gewone breedtesporters’. Uiteindelijk zorgt het dus voor meer ervaring en expertise die we in kunnen zetten voor mensen met een aandoening die willen bewegen, breedtesporters en topsporters.’ Voorbeelden hiervan zijn ontwikkelingen bij topsporters met een prothese. Veel technieken komen nu terug in de protheses voor revaliderende patiënten die een actief leven willen leiden. Ook onderzoek onder topsporters naar hun motivatie om te willen sporten is om te zetten naar adviezen aan revalidanten om ze te motiveren om meer te sporten.
NOC*NSF erkent afdelingen van enkele Nederlandse ziekenhuizen als High Performance Partner van TeamNL. Deze erkenning volgt op vaak jarenlange samenwerking met de medische staf van TeamNL. Hiermee wil NOC*NSF de beschikbare medische kennis blijven ontwikkelen en verbeteren en paralympische sporters steeds professioneler begeleiden. De andere centra zijn gevestigd in Arnhem, Amsterdam, Eindhoven en Limburg.
Paralympisch Talentcentrum Noord-Nederland
Naast deze ontwikkeling is Stichting BEA met het Alfa-college en Topsport Noord (Team NL Topsportnoord) in gesprek om een paralympisch talentcentrum in Noord-Nederland te realiseren. Een dergelijk talentencentrum, wat nu nog niet bestaat, zou in de toekomst faciliteiten, zoals Sportcomplex BEA en de Alfa-college Topsporthal, en overige ondersteuning moeten bieden aan de verschillende paralympische talenten, topsporters en hun programma’s.
Dit gebeurt dan uiteraard in nauwe samenwerking met de medische staf van het UMCG CvR. Dit is een verdieping op de faciliteiten die Stichting BEA al langere tijd biedt aan sporters met een lichamelijke beperking. Velen van hen hebben een lange medische geschiedenis vanuit het UMCG. Na hun revalidatietraject bij het CvR zetten zij hun gezonde leefstijl voort bij Stichting BEA door daar veel en goed begeleid te sporten.
Inmiddels hebben enkele van deze sporters de topsportstatus of talentstatus bereikt. Een goed voorbeeld hiervan is handbikester Melanie Helweg. Zij is nu een van de boegbeelden van het project ‘de Aanpakkers’. Zes talentvolle jonge sporters worden intensief zes maanden lang gevolgd. Zie ook bijgaand filmpje.
De komende maanden zal samen met de andere partners een verkenning plaatsvinden die de vervolgstappen en haalbaarheid van het plan van een paralympisch talentcentrum in kaart moeten brengen.