Het zorglandschap voor mensen met een spierziekte is enorm versnipperd. Hoe breng je het overzicht terug? En hoe voorkom je dat patiënten onnodig ver moeten reizen, steeds opnieuw hun verhaal moeten doen en bij verschillende zorgprofessionals dezelfde testen moeten ondergaan? Spierziekten Zorgnetwerk zoekt naar de juiste antwoorden.

Het Zorgnetwerk ontstond in 2020 toen revalidatiearts Nicole Voet van Klimmendaal en RadboudUmc merkte dat veel patiënten met enorm veel zorgverleners te maken hebben, die lang niet altijd in de buurt zitten en onderling beperkt informatie uitwisselen. ‘Er zijn wel tachtig revalidatieteams in ons land die allemaal gespecialiseerd zijn in ondersteuning van mensen met spierziekten. Daardoor doen patiënten steeds weer opnieuw hun verhaal en doen ze overal dezelfde testen.’

Revalidatiearts Nicole Voet

Dat moet anders en kan anders, vond Voet. Ze vroeg subsidie aan bij Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten en begon een project om zorg dichterbij de patiënt te brengen. Ze kreeg steun van andere bevlogen zorgprofessionals, beroepsverenigingen als de Vereniging van Revalidatieartsen en patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.

Fotografie: Dennis Vloedmans
Fotografie: Dennis Vloedmans

Blauwdruk voor betere zorg

De eerste jaren werden besteed aan onderzoek onder zorgverleners, beleidsmakers, patiënten, hun naasten en mantelzorgers, om inzicht te krijgen in wat er nodig is om de kwaliteit en zorg voor mensen met een spierziekte te verbeteren. De resultaten zijn verwerkt in een blauwdruk (pdf) die het huidige, sterk versnipperde zorgnetwerk overzichtelijk, efficiënt en toekomstbestendig moeten maken.

Deze blauwdruk bestaat uit drie modules (pdf): de juiste zorg op de juiste plek, de juiste expertise op de juiste plek, de juiste informatie op de juiste plek. Martin Beuzel is beleidsmedewerker Revalidatie, Fysiotherapiewetenschap en Sport bij UMC Utrecht en projectleider van het Zorgnetwerk. Hij vertelt dat in heel Nederland al initiatieven op gang komen die aansluiten bij de aanbevelingen uit de blauwdruk. ‘Nu is de tijd aangebroken om het project een vervolg te geven en te beginnen met de uitvoering van een pilot die initiatieven gaat versnellen.’

Martin Beuzel, projectleider

Pilot om kansen te pakken

De pilot gaat lopen in twee regio’s, waar al veel sprake is van intensieve samenwerking en waar volgens Voet bovendien nog ruimte is voor verbetering. De ene ligt rond Klimmendaal in Arnhem en Sint Maartenskliniek en het RadboudUMC in Nijmegen. De andere rond Revalidatie Friesland, Zorggroep Treant in Drenthe en UMCG Centrum voor Revalidatie Beatrixoord, in Groningen.

‘We brengen er de aanbevelingen in de praktijk en willen ervaren waar pijnpunten en kansen liggen’, legt Voet uit. Zo moeten de pilots de komende twee jaar antwoord geven op vragen als ‘Hoe moeten gespecialiseerde regionale spierziekteteams (GeSp) er precies uitzien? Hoe stellen we regiogrenzen vast? Hoe zit het met de financiële haalbaarheid?

Het Spierziekten Zorgnetwerk wil uiteindelijk bereiken dat er korte lijnen ontstaan en dat patiënten niet langer belast zijn met regievorming en coördinatie. GeSp-teams gaan een meer pro-actieve rol spelen in het bij elkaar brengen van diverse kennis en expertise. Verder is het de bedoeling dat zorgprofessionals actiever patiënteninformatie en testresultaten gaan uitwisselen, zodat patiënten niet onnodig gesprekken en testen hoeven te herhalen.

Fotografie: Dennis Vloedmans
Fotografie: Dennis Vloedmans

Afhankelijk van toeval

Zorgprofessionals moeten hiervoor meer inzicht krijgen in welke zorgverleners allemaal bij een patiënt betrokken zijn en welke informatie zijn nodig helpen. Voet weet uit ervaring dat zorgverleners nu bijvoorbeeld niet altijd goed zicht hebben op welke fysiotherapeut een patiënt het beste kan behandelen, voor hen is het zorglandschap nu net zo goed onoverzichtelijk.

‘We zien nu dat er grote verschillen bestaan in hoe zorg is georganiseerd in regio’s, in zorgorganisaties’, vult Beuzel aan. ‘Ook bestaan er verschillen tussen zorgverleners onderling en het netwerk waarop een beroep kunnen doen, gaat hij verder. ‘Ondertussen loopt de druk op want er komen bijvoorbeeld meer behandelmethoden waardoor steeds meer mensen met een spierziekte een beroep doen op de zorg. Het gevolg is dat het nu te veel van toeval afhangt of iemand bij de best passende zorgverlener terecht komt.’

Droom

Door de drie modules landelijk te implementeren wil het Spierziekten Zorgnetwerk ervoor zorgen dat geen sprake meer is van toeval. Hiervoor is het wenselijk dat de komende jaren steeds meer organisaties en disciplines actief aansluiten bij het Spierziekten Zorgnetwerk. ‘Met korte lijnen en een gecoördineerde manier van samenwerken moet het ons lukken om specifieke expertise en vaardigheden van betrokken zorgprofessionals optimaal af te stemmen op de zorgvragen van de patiënt’, denkt Voet. Haar droom? ‘De beste zorg voor de patiënt, dichtbij als het kan en alleen ver weg als het moet.’ 

Fotografie: Dennis Vloedmans
Fotografie: Dennis Vloedmans

‘Het scheelt flink als je testen niet steeds opnieuw hoeft te doen’
-Judith van Bruggen

De sportieve Judith van Bruggen is een van die ruim 200.000 mensen in Nederland met een spierziekte en patiënt van Nicole Voet. In 2016 voelde ze bij een rondje hardlopen een messcherpe pijn achter haar schouderblad. Ze bleek de erfelijke spierziekte FSHD te hebben.

Van Bruggen herkent dat de zorg soms als een doolhof kan voelen en dat toeval een rol speelt. ‘De neuroloog kon destijds niets vinden en stelde de verkeerde diagnose. Ik ging revalideren en hoorde toen van mijn zus dat het wel eens FSHD kon zijn. Volgens de neuroloog kon dat niet. Toen na drie maanden geen verbetering optrad, heb ik me laten testen. Ik dacht dat ik slechts bloed hoefde prikken en ging er alleen heen. Ik moest echter ook testjes doen, zoals kikkersprongen. Toen kreeg ik wel de juiste diagnose, een die bepalend is voor de rest van mijn leven.’

‘Ik ben nu volledig afgekeurd en zit in een rolstoel. Ik krijg inmiddels hulp van het Radboud expertisecentrum om in beweging te blijven. Mijn zus wist dat dit centrum bestaat. Aanvankelijk kreeg ik geen doorverwijzing, de verschijnselen waren nog te mild. Later kreeg ik die gelukkig alsnog, maar dan om mee te kunnen doen aan onderzoek.’

Het streven van Spierziekten Zorgnetwerk om zorg dichtbij de patiënt te brengen, juicht Judith toe. ‘De fysio zit bij mij om de hoek en komt soms zelfs bij me thuis. Dat is erg fijn. Als je testen niet steeds opnieuw hoef te doen, dan scheelt dat flink. Een wandeltest duurt maar zes minuten maar met een spierziekte moet je daar soms lange tijd van herstellen.’

Betrokken partijen bij het Spierziekten Zorgnetwerk:
Nederlandse Vereniging van Revalidatie Artsen VRA
Spierziekten Nederland
Nederlandse Vereniging voor Neurologie NVN
Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie KNGF
Ergotherapie Nederland
Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie NVLF
Centrum voor Thuis Beademing CTB
Revalidatie Nederland
Spierziekten Centrum Nederland
Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Auteur

Marc van Onna

Gerelateerde artikelen Revalidatie Magazine

Het ‘state of the (he)art’-revalidatieprogramma van Revant

‘Een verandering vindt plaats omdat gewone mensen buitengewone dingen doen’, zei oud-president Barack Obama. Revalidatie Magazine brengt een ode aan…

Hoe de woede van Glenn om zijn verbrijzelde hand veranderde in tevredenheid

Glenn Dillisse (29) verbrijzelde zijn hand bij een motorongeluk. Drie operaties en een intensieve – en verrassend snelle – revalidatieperiode…

‘Het is fijn dat iemand je begrijpt’

Eén hulplijn voor iedereen die met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te maken heeft: dat is Breinlijn. Het initiatief van zes organisaties…

Gerelateerde artikelen Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde

De unieke rol van de revalidatiearts binnen een expertisecentrum van een UMC

Raakvlak Binnen de universitair medische centra (UMC’s) zijn er specifieke ExpertiseCentra voor Zeldzame Aandoeningen (ECZA’s) die door het ministerie van…

Gamechanger: mogelijkheden en noodzaak tot chirurgische reconstructies bij de diabetische voet

Diabetische voetzorg in Nederland is verre van optimaal. Er is te weinig awareness en in veel ziekenhuizen ontbreekt een volledig…

Een bijsluiter van de (revalidatie)geneeskunde, op weg naar een rijkere geneeskunde

Opinie-artikel – keynote DCRM 2024 Een holistische benadering in de geneeskunde is essentieel, waarbij niet alleen ziekte als disease centraal…