24 september 2024

In de revalidatiesector lijkt steeds meer behoefte te zijn aan inzicht, visieontwikkeling, en beleid voor het werken met ervaringsdeskundigen. Dit is de aanleiding voor een handreiking over de positionering van het vak en de werkwijze van de ervaringsdeskundige in de revalidatie.

Gesteund door Revalidatie Nederland (RN) en de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA) hebben ervaringsdeskundigen Marleen Kampert en Harmen Hidding, samen met revalidatiearts Annette van Kuijk, trainer/onderzoeker Ruth Langeveld-Wobma en RN-directeur Martijn Klem, een handreiking geschreven die inzicht geeft in hoe zij tegen hun vak aankijken en inhoudelijk invulling geven. Het is bedoeld als een aanzet voor verdere ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid en de organisatorische inbedding in de medisch specialistische revalidatie. Daardoor hopen ze in de toekomst ook de toegevoegde waarde beter inzichtelijk te kunnen maken.

De handreiking is een vervolg op overleggen met de VRA, RN, een onderzoeker en een aantal ervaren ervaringsdeskundigen uit de sector. Tijdens drie landelijke bijeenkomsten met belanghebbenden (ervaringsdeskundigen, artsen, projectleiders, managers) in de medisch specialistische revalidatie, werd de positionering van de ervaringsdeskundigen besproken en een aanzet gedaan hoe een positieverbetering in de medisch specialistische revalidatie gerealiseerd zou kunnen worden.

Het doel is de zoektocht die de diverse centra rondom dit thema hebben, gezamenlijk te belopen binnen de sector. Dit stuk is ook bedoeld om het overleg met stakeholders op het vlak van inzet van ervaringsdeskundigheid binnen de revalidatie te voeden. De auteurs willen alle betrokkenen en geïnteresseerden voorzien van overwegingen die beschouwd moeten worden bij de inzet van ervaringsdeskundigen binnen de medisch specialistische revalidatie.

Meer nieuws