28 augustus 2024

Nieuw kennisplatform om sport toegankelijker te maken voor mensen met een beperking

Om er samen voor te zorgen dat (potentiële) sporters met een beperking geen extra obstakels ervaren is het kennisplatform Kennis over Sportondersteuning gelanceerd. Maak je beleid voor of werk je met deze doelgroep, bijvoorbeeld bij een gemeente, zorginstelling, sportorganisatie of onderwijsinstelling? Dit platform biedt jou de juiste informatie over het verkrijgen van sportvervoer, sporthulpmiddelen en financiële regelingen.

Ondanks dat iedereen overtuigd is van de voordelen van sport en bewegen, ondervinden (potentiële) sporters met een beperking nog steeds obstakels om deel te nemen, zoals: geen geschikte vervoersopties, weinig financiële middelen en het lastig verkrijgen van de benodigde sporthulpmiddelen. Dit draagt bij aan het feit dat mensen met een beperking aanzienlijk minder sporten. In 2023 sportte bijvoorbeeld 21 procent van de Nederlanders met een motorische beperking wekelijks, ten opzichte van 55 procent van de Nederlanders zonder beperking.

Samenwerking

Kennis over Sportondersteuning is opgericht door Kenniscentrum Sport & Bewegen, Stichting Special Heroes Nederland en Gehandicaptensport Nederland. Dit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Dos Engelaar, directeur Gehandicaptensport Nederland: ‘De Paralympische Spelen staan op het punt van beginnen en zijn een schoolvoorbeeld van de positieve impact die sport heeft op het leven van iemand met een beperking. Voor sporters zelf zijn er meerdere platforms – zoals Uniek Sporten – met veel informatie. Op kennisoversportondersteuning.nl hebben we nu ook voor de beleidsmakers en uitvoerende professionals in de sport- en beweegsector alle relevante informatie en inspirerende artikelen gebundeld.’

Biko Blommestein, specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen: ‘Het platform biedt per thema (sportvervoer, sporthulpmiddelen, financiële regelingen) concrete informatie. Zo kunnen professionals in de sport hun sporters met een beperking ondersteunen, vanaf de eerste proefles tot aan hun wekelijkse sportmoment.’

Van cruciaal belang

Regelmatig sport en bewegen bevordert niet alleen de gezondheid en zelfstandigheid van mensen met een beperking, maar verlaagt ook de zorgkosten voor gemeenten. Het stimuleert actieve deelname aan maatschappelijke activiteiten en leidt tot minder ziekteverzuim, wat de druk op werkgevers en de gezondheidszorg verlaagt.

Aan de slag

Het kennisplatform vind je hier: kennisoversportondersteuning.nl

Meer nieuws