20 maart 2025

Efficiëntere zorg door gerichte de-implementatie

Het ‘Less is More’ subsidietraject van de Federatie Medisch Specialisten, ZE&GG en de Patiëntenfederatie Nederland richt zich op de-implementatie van niet-effectieve of onnodige zorg. De projectgroep ‘Less is More’ binnen de VRA en het VRA bestuur hebben in samenspraak gekozen om dit subsidietraject in te passen binnen het sinds 2020 lopende Spierziekten Zorgnetwerk. Er is gekozen voor deze pragmatische insteek vanwege het korte en strakke tijdspad van het aanvraagtraject en omdat het in de praktijk lastig is gebleken om deelnemers te vinden. Het Spierziekten Zorgnetwerk richt zich op het kritisch evalueren en verminderen van zorgactiviteiten die dubbel of overbodig zijn, zowel voor patiënten als naasten en zorgverleners en sluit daarmee aan bij het ‘Less is More’ principe. Met de opgedane ervaringen zal een breder toepasbare aanpak ontwikkeld worden, zodat ook andere aandachtsgebieden in de toekomst met ‘Less is More’ aan de slag kunnen.

De Nederlandse gezondheidszorg staat onder druk door een stijgende zorgvraag, personeelstekorten en lange wachttijden. Ook binnen de revalidatiegeneeskunde spelen deze uitdagingen. Dit vraagt om een kritische blik op de effectiviteit van zorgactiviteiten. Moet alles wat kan? Wat voegt waarde toe?
In dit kader is het ‘Less is More’ subsidietraject opgestart, gericht op de de-implementatie van niet-effectieve of onnodige zorg. De-implementatie kan bijdragen aan het welzijn van patiënten en de belasting voor zorgverleners verminderen. Soms wordt aangenomen dat patiënten moeite zouden hebben met het afbouwen van bepaalde zorg, maar overbodige zorg kan juist belastend zijn. Denk aan onnodige of dubbele ziekenhuisbezoeken en aan behandelingen zonder bewezen meerwaarde.

Aan de slag met ‘Less is More’

Om hier concreet mee aan de slag te gaan, wordt subsidie beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen en uitvoeren van een de-implementatieplan en het aanpassen van de bestaande richtlijnmodule(s). Het streven is om voor elke wetenschappelijke vereniging binnen de Federatie, die een voorstel indient dat aan de gestelde voorwaarden voldoet, een project te subsidiëren met als richtbedrag 100.000 euro. De betreffende zorg moet zijn opgenomen in een richtlijn die geaccordeerd is door de Federatie. Verder moet het project haalbaar en uitvoerbaar zijn binnen de beschikbare middelen en tijd en bij voorkeur niet te complex zijn.

Spierziekten Zorgnetwerk als eerste ‘Less is More’ project revalidatiegeneeskunde

Bij de start van het ‘Less is More’ traject is een uitvraag gedaan via nieuwsbrief en commissies, maar bleek het lastig om deelnemers te vinden voor de georganiseerde (informatie)bijeenkomsten. Het ‘Less is More’ concept blijkt tijd nodig te hebben om in het veld te landen. Gezien de tijdsdruk binnen het subsidieproces is daarom gekozen voor een pragmatische aanpak. Er is gekozen om de aanvraag te richten op het lopende Spierziekten Zorgnetwerk (zie spierziektenzorg.net): een project dat al stevig is ingebed in de praktijk, waarin structurele verbeteringen worden gerealiseerd en dat inhoudelijk al nauw aansluit bij het ‘Less is More’ principe. Het richt zich op het kritisch evalueren en verminderen van zorgactiviteiten die dubbel of overbodig zijn, zowel voor patiënten als naasten en zorgverleners. Daarmee draagt het bij aan het efficiënter en doelmatiger inrichten van de revalidatiezorg voor kinderen en volwassenen met een spierziekte. Het project heeft bewezen breed gedragen te worden binnen de VRA en wordt ondersteund door andere relevante beroepsverenigingen, Revalidatie Nederland, Spierziekten Centrum Nederland en patiëntenvereniging Spierziekten Nederland. Dit sterke fundament maakt het geschikt om de doelstellingen van ‘Less is More’ direct te integreren en om op korte termijn tot een passende aanvraag te kunnen komen.

‘Less is More’ voor andere aandachtsgebieden

Het streven is dat ‘Less is More’ een structurele plek gaat krijgen binnen de wetenschappelijke verenigingen. De ervaringen die worden opgedaan in het huidige traject zullen gebruikt worden om de ‘Less is More’ aanpak verder te ontwikkelen binnen de revalidatiegeneeskunde, zodat in de toekomst ook andere aandachtsgebieden hiermee aan de slag kunnen. Door in het huidige traject bestaande infrastructuur te benutten zorgen we voor een snelle en efficiënte inzet van de subsidie, terwijl we door de ontwikkeling van een breder toepasbare aanpak tegelijkertijd impact realiseren voor het gehele vakgebied.

Een projectgroep met vertegenwoordiging vanuit de WeCo, patiëntlid van de WeCo, het Hooglerarenconvent, Algemeen bestuur, BBC en de Junior VRA zal, met betrokkenheid van o.a. de werkgroep NMA en patiëntenvereniging Spierziekten Nederland, ondersteund door het VRA bureau, de aanvraag uitwerken. Indiening is uiterlijk op 1 juni a.s., besluitvorming over toekenning volgt begin juli.

Meer nieuws