Tijdens het online Colloquium van de VRA op 21 april 2023 is de nieuwe Kennisagenda Revalidatiegeneeskunde van de VRA door prof. dr. Rienk Dekker, voorzitter van de Projectgroep Kennisagenda, gepresenteerd. Hiervoor werd een infographic met de top-15 kennis- en innovatiehiaten aangeboden aan VRA-directeur Thieu Berkhout. De nieuwe kennisagenda is een geweldige mijlpaal. Bij de ontwikkeling ervan waren, naast vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties een groot aantal revalidatieartsen en andere stakeholders betrokken.
In 2022 is de kennisagenda uit 2017 herzien met een beschrijving van de actuele belangrijkste kennishiaten op het gebied van zorgevaluatie en innovatie binnen de revalidatiegeneeskunde en een plan van aanpak hoe deze door middel van wetenschappelijk onderzoek in te vullen. In een proces met een groot aantal stakeholders, waaronder patiëntenorganisaties, en met bijdragen van veel revalidatieartsen zijn stappen gezet om te komen tot de uiteindelijke selectie van dertien kennishiaten en twee innovatiehiaten.
15 kennis- en innovatiehiaten
Elders op onze website vind je een overzicht van de top-15 kennis- en innovatiehiaten, met bij elke hiaat een toelichting. Er is tevens een printbare infographic (pdf) gemaakt waarop alle kennishiaten staan. De volledige tekst van de kennisagenda wordt nu opgemaakt en zal in mei beschikbaar zijn.
Vervolg
De Kennisagenda Revalidatiegeneeskunde dient als basis voor een continu proces. De geprioriteerde kennishiaten kunnen worden uitgewerkt in onderzoeksvoorstellen, bij voorkeur in multicentrisch verband en in samenwerking of afstemming met patiëntenorganisaties om de aansluiting met de praktijk en de implementatie in de klinische routine zo veel mogelijk te borgen.