Ruim een jaar geleden zijn Reade en het Flevohuis (onderdeel van Zorggroep Amsterdam Oost) gestart met de pilot “gezamenlijk zorgpad amputatie”. Beide organisaties én zorgverzekeraar Zilveren Kruis zijn enthousiast over de eerste resultaten.
Eerst belastbaarheid opbouwen, dan intensief trainen
Revalidanten uit deze pilot worden na ontslag uit het ziekenhuis eerst opgenomen in het Flevohuis. Daar is er tijd en ruimte om ‘te landen’, voor wondbehandeling en -genezing en transfertraining, verwerking, coping, en eventueel alvast het opbouwen van de liner1*. Wanneer cliënten voldoende belastbaar zijn, maken zij de overstap naar Reade waar zij zich volledig focussen op het prothesetraject. Op die manier richt de behandeling van Reade zich helemaal op het werken aan de voorwaarden voor een verantwoord en veilig ontslag naar huis.
Ligdagen substantieel gedaald
Het pilotteam is blij dat de verwachtingen blijken uit te komen: een substantiele daling in ligdagen bij Reade. Vergeleken met de groep zogenaamde ‘lange liggers’ uit 2021 (revalidanten die door wondgenezing en thuisproblematiek lang bij Reade moesten verblijven) bedraagt de ligduur van de revalidanten uit de pilot gemiddeld 31 dagen minder (daling van 103 naar 72 ligdagen).
Juiste zorg op de juiste plaats op het juiste moment
Uit de tussenevaluatie van afgelopen zomer blijkt dat er op deze wijze de goede en juiste zorg op de juiste plaats op het juiste moment geboden wordt. Ook vindt er kruisbestuiving plaats door de nauwe samenwerking tussen MSR en GRZ. Betrokken behandelaren vinden het “absoluut leerzaam”, en ook voor cliënten buiten de pilot om werpt de samenwerking nu al zijn vruchten af. Korte lijnen en een goedlopend MDO (multidisciplinair overleg) zorgen voor een betere overdracht, niet alleen voor pilot cliënten.
Overdraagbaarheid naar andere doelgroepen
Zilveren Kruis was blij met deze tussenresultaten en heeft akkoord gegeven voor de verlenging van de pilot met het doel om meer data te verzamelen. Ook gaat erover nagedacht worden voor welke andere diagnosegroepen een dergelijke samenwerking ook van meerwaarde zou kunnen zijn.
Meer weten? Neem contact op met OIivia Andiel, projectleider a.i.
- Een liner is een hoes die voor het grootste deel bestaat uit siliconen. Een liner bouw je gedoseerd in tijd op ter voorbereiding van het prothese traject. Het zorgt ervoor dat de stomp slanker wordt en een stabiele omvang krijgt zodat er een prothese aangemeten kan worden. ↩︎