19 oktober 2023

Tijdens de Sigra Conferentie Diversiteit & Inclusie werd donderdagmiddag 19 oktober de Sigra Diversiteitsaward uitgereikt aan (onder andere) revalidatiearts Rachel Zalmijn. Zij mocht de award, een mooie geldprijs voor doorontwikkeling en een inclusietraining in ontvangst nemen voor haar initiatief om inclusief speelgoed aan te bieden binnen de kinderafdeling van Reade.

Inclusief speelgoed

Met behulp van Reade Foundation werden er voor Reade diverse poppen aangeschaft van Colourful Goodies (de eerste inclusieve speelgoedwinkel van het land). Rachel Zalmijn deelt samen met Wilma Hogenbirk, orthopedagoog bij Reade en Ellen Brudet, de eigenaresse van Colourful Goodies de visie om meer inclusief speelgoed aan te bieden, waar kinderen zichzelf en anderen in kunnen herkennen. Rachel: “De kinderen die bij Reade in behandeling zijn, zijn heel divers. Denk aan verschillende culturele achtergronden, maar ook aan hulpmiddelen zoals een rolstoel of prothese. Sommigen hebben een syndroom of zijn bijvoorbeeld slechthorend. Niet iedereen ziet er hetzelfde uit. Binnen de kinderafdeling wordt in de behandelingen veel gebruikgemaakt van poppen en speelgoed, maar met de poppen die ze hadden konden niet alle kinderen zich even goed identificeren.”

Met deze mooie prijs krijgen we naast de erkenning voor het belang van inclusief speelgoed, de mogelijkheid om onze visie door te ontwikkelen en ons aanbod uit te breiden.

Revalidatiearts Rachel Zalmijn

Zelfvertrouwen en positief zelfbeeld

De jury van de Sigra Diversiteitsaward: “Jezelf herkennen is nodig voor zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld, voor kinderen ‘in zorg’ is dit extra belangrijk! Geweldig om op jonge leeftijd hiermee al de norm te doorbreken. Een groot compliment aan deze organisatie. Niet alleen is dit initiatief heel goed voor de kinderen (en hun families), maar ook is de support voor Colourful Goodies, een pionierend bedrijf in dit veld dat met deze inzending ook erkenning krijgt voor het belangrijke werk dat zij samen met organisaties zoals Reade doen, mooi om te zien. Het is goed ook omdat het zo simpel is, maar met een belangrijke impact. Het is toepasbaar in andere organisaties die met kinderen of ouderen werken. Het zou eigenlijk in al deze organisaties de standaard moeten zijn.”

Meer nieuws