14 februari 2025

De Hoogstraat Revalidatie zet een grote stap in het verbeteren van de zorg voor kinderen en jongeren met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dankzij een toekenning van 200.000 euro uit het Nationaal Plan Hoofdzaken gaat het REHABILITY-4-ALL project nu van start. Met dit project in samenwerking met het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, wordt een intensieve en vernieuwende behandelaanpak ingevoerd in alle klinische kinderrevalidatiecentra in Nederland.

Innovatieve aanpak voor betere herstelkansen

Onderzoek laat zien dat veel bewegen nadat je niet-aangeboren hersenletsel (NAH) oploopt, een cruciale rol kan spelen in het herstelproces van kinderen. De REHABILITY-aanpak, die in 2024 werd getest in een pilotstudie bij De Hoogstraat Revalidatie, biedt een intensieve behandelaanpak van drie tot vijf uur bewegen per dag. Daarmee verwachten we het herstelproces bij de kinderen en jongeren met NAH te optimaliseren, waardoor ze uiteindelijk makkelijker mee kunnen doen in de maatschappij.  

Christiaan Gmelig Meyling, projectleider van REHABILITY-4-ALL, benadrukt: “Met de toekenning van deze subsidie kunnen we de REHABILITY-aanpak landelijk implementeren en de zorg voor kinderen en jongeren met niet-aangeboren hersenletsel in Nederland naar een hoger niveau tillen. Met een uniek samenwerkingsverband pakken we de kans met beide handen aan om impact te maken in het leven van kinderen met NAH en de gezinnen daaromheen.”

Samenwerking met meerdere revalidatiecentra

Het unieke aan het project is dat alle klinische NAH-kinderrevalidatiecentra in Nederland met het nieuwe behandeltraject gaan werken: Adelante, Klimmendaal, Rijndam Revalidatie, Revalidatiecentrum Roessingh en Revalidatie Friesland. Deze samenwerking draagt bij aan kennis over een optimale behandeling bij deze kinderen en jongeren. Daarnaast geeft het uniformiteit in het aanbod tijdens klinische revalidatie in Nederland.

Het project wordt uitgevoerd door De Hoogstraat Revalidatie en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (KCRU), samen met diverse experts vanuit kinderrevalidatie (UMC Utrecht/WKZ), neuropsychologie (WKZ), fysieke gezondheid (KCRU) en implementatie (Hogeschool Utrecht).

Scholing en dataverzameling

Alle betrokken zorgprofessionals worden nu geschoold in de nieuwste inzichten over herstel na niet-aangeboren hersenletsel én wat de REHABILITY-aanpak concreet voor hun betekent. Daarnaast wordt het herstel van kinderen en jongeren met NAH op een objectieve manier gemeten met behulp van passende meetinstrumenten. Dit helpt om herstel inzichtelijk te maken, maar ook om de behandeling verder te verbeteren. Omdat we op landelijke schaal kinderen gaan meten en data gaan verzamelen leren we sneller en méér van elkaar. 

Christiaan hierover: “De aanpak van REHABILITY is vernieuwend, zowel in binnen- als buitenland. Ik ben ervan overtuigd dat we met dit project impact maken door zorgprofessionals te scholen en intensieve behandeling mogelijk te maken voor álle kinderen met niet-aangeboren hersenletsel. En omdat we op landelijk niveau het herstel van deze kinderen systematisch in kaart brengen maken we de impact ook meetbaar voor kinderen en jongeren zelf, hun ouders, zorgprofessionals en beleidsmakers.”

De opgedane kennis vanuit dit project wordt op nationale en internationale congressen gepresenteerd.

Kijk voor meer informatie op deze webpagina over Rehability-4-All

Meer nieuws