18 juni 2024

Vijftig procent van de mensen met een langdurige bewustzijnsstoornis krijgt dankzij gespecialiseerde revalidatie het bewustzijn terug, zo blijkt uit onderzoek van Libra Revalidatie, in samenwerking met Erasmus MC en Radboud UMC. Vroeg Intensieve Neurorevalidatie (VIN) is een behandelprogramma voor mensen met een langdurige bewustzijnsstoornis na ernstig hersenletsel. Libra Revalidatie is de enige organisatie in Nederland die dit behandelprogramma aanbiedt.

Tot 2019 was Vroeg Intensieve Neurorevalidatie er alleen voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar. In dat jaar lukte het Erasmus MC en Radboudumc samen met het netwerk EENnacoma, een netwerk van gespecialiseerde zorginstellingen waaronder Libra om ook voor volwassenen toegang tot passende revalidatie te krijgen. Er kwam een specialistische behandeling om volwassenen met een bewustzijnsstoornis te helpen ontwaken: de Vroeg Intensieve Neurorevalidatie. Direct startte toen ook een landelijk onderzoek, gefinancierd door de Hersenstichting en zorginstellingen van EENnacoma, om uit te zoeken hoe het deze patiënten zou vergaan.

Resultaten onderzoek

De eerste resultaten van het onderzoek, ‘Meten in de keten’, zijn nu bekend en gepubliceerd in een gerenommeerd internationaal tijdschrift. De korte termijn uitkomsten, bij afloop van de VIN behandeling, van de eerste 100 patiënten zijn beschreven door Daniëlle Driessen, revalidatiearts bij Libra R&A, promovendus Erasmus MC. Onderzoek toont aan dat herstel ook bij langdurige bewustzijnsstoornissen mogelijk is. Ongeveer de helft van de mensen van 16 jaar en ouder komt al in de eerste, meest intensieve fase van de behandeling bij bewustzijn en nog eens 30% laat tekenen van minimaal bewustzijn met opdrachtgerichtheid zien. De komende maanden volgen meer resultaten, onder andere over de uitkomsten op lange termijn, kwaliteit van leven en ethische vraagstukken.

Meer informatie

Meer nieuws