3 oktober 2024

De snelle ontwikkelingen in AI-technologie bieden kansen om de kwaliteit van zorg te verbeteren en medisch specialisten te ondersteunen in hun dagelijks werk. Maar er zijn zeker ook nog uitdagingen zoals de complexiteit en ongrijpbaarheid van AI, en een goede implementatie in de praktijk. Om medisch specialisten optimaal voor te bereiden op deze ontwikkelingen, heeft de Federatie Medisch Specialisten de commissie AI opgericht.

Auteur
S. (SADE) FANEYTE

Beleidsadviseur Federatie Medisch Specialisten

Medisch specialisten staan voor de uitdaging om op een verantwoorde manier om te gaan met AI-systemen. Niet voor niets komt AI ook terug in de thema’s van de visie ‘Medisch Specialist 2035’ die momenteel in ontwikkeling is. De commissie AI volgt de laatste ontwikkelingen, is aanspeekpunt en fungeert als vraagbaak voor zorgprofessionals en wetenschappelijke verenigingen. Daarnaast adviseert de commissie het bestuur van de Federatie Medisch Specialisten over de invloed van AI voor de zorg, en helpt de commissie bij het agenderen van belangrijke AI-thema’s die het vak van de medisch specialist raken. Momenteel ligt de focus met name op het kennis uitwisselen en het stimuleren van de betrokkenheid van medisch specialisten bij AI, bijvoorbeeld door het organiseren van netwerkbijeenkomsten.

De commissie buigt zich over vragen zoals:

De 12 commissieleden zijn vertegenwoordigers van diverse wetenschappelijke verenigingen. Zij hebben expertise in domeinen zoals AI-ontwikkeling, implementatie, wetenschappelijke validatie, Large Language Models, ethiek en kwaliteitsmonitoring. Het uiteindelijke doel is de kwaliteit en effectiviteit van AI-toepassingen voor de zorg te bevorderen door een actieve inbreng van medisch specialisten.

Meer informatie

Wil je meer weten of jouw ervaringen met ons delen? Neem dan contact op met Sade Faneyte, beleidsadviseur via s.faneyte@demedischspecialist.nl.

Bekijk terugblik Netwerk AI over:

Gerelateerde artikelen NTR

Stap voor stap en samen op weg naar passende AI in de revalidatiezorg

In het rapport ‘Artificiële Intelligentie en passende zorg’ van het Zorginstituut Nederland worden kansen en uitdagingen van AI binnen de…

Dokter AI: Wie is er beter in het beantwoorden van klinische vragen, de arts of AI?

Er zijn online verschillende AI-tools beschikbaar die antwoord geven op zo ongeveer elke vraag die je stelt. Wat zou het…

‘De belangrijkste vraag: is technologie überhaupt de oplossing voor het probleem?’

Moraalfilosofe Katleen Gabriels ziet dat technologisch paternalisme op de loer ligt Ook de revalidatiesector omarmt technologische vooruitgang en AI- en…

Thuis meten van dystonie bij kinderen

Kunstmatige intelligentie voor bewegingsanalyse in de thuissituatie Innovatie Dystonie is een neurologische bewegingsstoornis, gekenmerkt door onwillekeurige spiersamentrekkingen, die forse impact…

Gerelateerde artikelen Revalidatie Magazine

Een app en ondersteuning geven patiënt Rob (73) de regie over de behandeling van ALS

Met nieuwe wetenschappelijke projecten, vullen revalidatieartsen en onderzoekers de kennishiaten uit de recente Kennisagenda Revalidatiegeneeskunde. Het digitale zorgplatform ALS Thuismeten…

Revalideren in virtual reality? Ook met hersenletsel kan dat op een veilige manier

Revalidatieprofessionals zetten steeds vaker Virtual Reality in. Revalidanten kunnen dan in een veilige, stimulerende omgeving doelgericht trainen voor de ‘echte’…

eHealth bij Adelante: onlosmakelijk onderdeel van de best mogelijke zorg

‘Een verandering vindt plaats omdat gewone mensen buitengewone dingen doen’, zei oud-president Barack Obama. Revalidatie Magazine brengt een ode aan…

De sleutel tot succes van de PGO? Een heldere voorlichting

De regeling VIPP 5 draait om de uitwisseling van medische gegevens tussen zorginstellingen én de uitwisseling met patiënten via een Persoonlijke Gezondheidsomgeving…