28 januari 2025

Via de nieuwsbrief vroeg de gastredactie van dit themanummer te reflecteren op het concept ‘tijd’, ‘Tijd kan vliegen, lege agenda betekent niet direct een rustige dag… van alles kan gebeuren’.

De reacties hieronder laten verschillende beelden zien, wat typerend is voor ziekenhuisrevalidatie. Elke dag is anders en van te voren niet te voorspellen. Er is een gemene deler: de passie voor de rol als revalidatiearts in het ziekenhuis.

Ziekenhuisrevalidatie is eigenlijk nooit saai

Mercèdès Vossenberg-Terlaak, revalidatiearts Máxima MC, Veldhoven

En ziekenhuisrevalidatie is ook niet voorspelbaar. De spreekuren zijn een gevarieerde, stabiele basis, net als de geplande MDO’s. Bij veel andere taken moet je maar afwachten wat er per dag komt: één consult of vier, een rustige middag qua telefoon of elk kwartier gebeld worden. Even afstemmen met fysiotherapeut A, ergotherapeut B of langslopen bij de logopedist. Overleggen met het revalidatiecentrum over een complexe casus. Drie pogingen om een huisarts te bereiken. Proberen een patiënt gelijktijdig bij drie specialisten én schoenmaker te krijgen in volle agenda’s. Maar nu eerst een spoedconsult pre-amputatie. De administratie komt vanavond wel.

Tijd

Nicole Voet, revalidatiearts en senior onderzoeker Klimmendaal

Tijd lijkt binnen de revalidatiegeneeskunde geen grote rol te spelen, maar de werkelijkheid is anders. Ik denk aan de man die na een CVA zijn baan kwijtraakte door gedragsproblemen, zijn villa verloor omdat hij geen levensverzekering kon afsluiten, en na zijn gedwongen verhuizing zijn relatie zag stuklopen en zijn vrienden weglopen. Had ik hem eerder gezien dan had ik kunnen helpen. We moeten zorgen dat we als revalidatiearts zichtbaar zijn voor patiënten en collega’s. Als revalidatiearts kan ik de tijd niet terugdraaien, maar stilzetten en perspectief bieden wel. Elke seconde in de revalidatiegeneeskunde is van (levens)belang.

Snelle samenwerking en korte lijnen

Angela Veerman. (kinder)revalidatiearts Dijklander ziekenhuis

Ziekenhuisrevalidatie draait om snelle samenwerking en korte lijnen, iets wat ik al in mijn eerste week als revalidatiearts merkte. Toen een patiënte na een polsoperatie met een ontstoken wond terugkwam, moesten we snel schakelen. De plastisch chirurg zat in een operatie, de wondverpleegkundige was druk, maar gelukkig kon ik een SEH-arts bereiken die direct meedacht. Samen zorgden we dat de patiënte verder geholpen werd. Later die dag zag ik dezelfde SEH-arts tijdens een BHV-cursus, klaar om – dit keer letterlijk – een brandje te blussen. Binnen de ziekenhuisrevalidatie is iedere dag dynamisch, vol onverwachte situaties en teamwork op z’n best.

Ziekenhuisrevalidatie: never a dull moment in the academy!

Linda van der Schriek, revalidatiearts UMC Utrecht

Recent kreeg ik een e-mail van de traumachirurg met de vraag of we op korte termijn enkele Oekraïense soldaten konden zien. Zij waren op dat moment nog in Oekraïne, maar werden eerst schriftelijk beoordeeld bij een hulpvraag op het gebied van prothesevoorziening bij complexe amputaties bij multitrauma. Binnen één week werd een gezamenlijk spreekuur georganiseerd. Door goede organisatie vooraf was er een tolk aanwezig en konden wij efficiënt de patiënten in kaart brengen om vervolgens in de regio de revalidatiezorg te organiseren. Na een regulier spreekuur te draaien, eindigde de ochtend met een digitaal MDO over een complexe pre-amputatiepatiënt om samen met de vaatchirurg, dermatoloog, infectieziekten en plastisch chirurgie te overleggen over het pre-operatieve plan van aanpak, de aandachtspunten tijdens de operatie (amputatiehoogte, TMR-procedure) en de post-operatieve aandachtspunten. Een mooie ochtend samenwerken binnen en buiten het ziekenhuis.

De revalidatiearts in het ziekenhuis

Em. prof. dr. G.M. (Clemens) Rommers, revalidatiearts MUMC

De revalidatiearts in het ziekenhuis speelt een cruciale rol in het herstelproces van patiënten. Door samenwerken met medisch specialisten en een interdisciplinair team zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten en psychologen, zorgt de revalidatiearts voor een integrale benadering van zorg. Zichtbaarheid in de organisatie is essentieel, zodat iedereen weet waar de revalidatiearts voor staat: het bevorderen van herstel en kwaliteit van leven. Als ambassadeur van het vak, inspireert de revalidatiearts collega’s en patiënten door zijn of haar kennis van zaken en expertise. De revalidatiearts staat voor zijn vak en zet zich in voor de beste zorg voor elke patiënt in de complexe ziekenhuisomgeving. Revalidatiearts in het ziekenhuis: een uitdaging!

Gerelateerde artikelen NTR

‘We moeten van het idee af dat revalidatiegeneeskunde ziekenhuizen alleen maar geld kost’

Interview met Paulien Goossens, voorzitter VRA, en Martijn Klem, directeur Revalidatie Nederland Interview De doelgroep voor revalidatie neemt toe. Er…

Resultaten enquête ziekenhuisrevalidatieartsen

Wat vinden ziekenhuisrevalidatieartsen van hun werk? Revalidatieartsen die werken in het ziekenhuis waarderen het directe patiëntencontact, de samenwerking met andere…

Vroege revalidatie op en na de IC: een nieuwe manier van denken?

Dit artikel pleit voor een actieve rol van de revalidatiearts bij de behandeling van patiënten op de IC. Door revalidatiegeneeskundige…

De unieke rol van de revalidatiearts binnen een expertisecentrum van een UMC

Raakvlak Binnen de universitair medische centra (UMC’s) zijn er specifieke ExpertiseCentra voor Zeldzame Aandoeningen (ECZA’s) die door het ministerie van…

Gerelateerde artikelen Revalidatie Magazine

Rotterdams Onderwijs- en Revalidatiecentrum stuurt aan op trots: ‘Ik doe gewoon mee’

‘Een verandering vindt plaats omdat gewone mensen buitengewone dingen doen’, zei oud-president Barack Obama. Revalidatie Magazine brengt een ode aan…

Hoe de woede van Glenn om zijn verbrijzelde hand veranderde in tevredenheid

Glenn Dillisse (29) verbrijzelde zijn hand bij een motorongeluk. Drie operaties en een intensieve – en verrassend snelle – revalidatieperiode…

‘Het is fijn dat iemand je begrijpt’

Eén hulplijn voor iedereen die met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te maken heeft: dat is Breinlijn. Het initiatief van zes organisaties…

‘Regionale samenwerking staat centraal’

De medisch specialistische revalidatie is adequaat in actie gekomen tijdens de corona-crisis. Dat constateert Annette Kuijk, voorzitter van de Nederlandse…