De universitaire opleiding Geneeskunde afgerond? Altijd al bovenmatig geïnteresseerd geweest in het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel? Wil je samen met een team van professionals revalidanten helpen weer zo zelfstandig mogelijk hun leven op te pakken na een ongeval of aandoening? En houd je van afwisseling? Dan is het beroep van revalidatiearts echt iets voor jou!

Elke revalidant is anders, want elk mens is uniek

Het doel is weliswaar vrijwel altijd hetzelfde – de revalidant helpen weer zo zelfstandig mogelijk te functioneren – maar de mensen die je helpt zijn erg divers. Zo krijg je te maken met volwassenen én kinderen en met allerlei patiëntengroepen. Denk daarbij aan mensen met een beroerte, dwarslaesie, spierziekte, klachten van het houdings- en bewegingsapparaat en chronische pijn. Maar ook met patiënten na een amputatie of een trauma. En elk mens dat je behandelt is uniek. Dat maakt dit medisch specialisme bij uitstek interessant als je het niet alleen naar ‘de ziekte’ wilt kijken, maar vooral naar ‘de mens’.

Revalidatiegeneeskunde: combi van neurologie, bewegingsapparaat, sport, training, psychologie én techniek

Als revalidatiearts heb je in meerdere opzichten een prachtbaan. Je bent bezig met de dingen die voor mensen heel belangrijk zijn: je zelfstandig kunnen verplaatsen, jezelf kunnen verzorgen, communiceren, werken, naar school gaan, een hobby beoefenen. Om revalidanten te helpen deze activiteiten weer zo zelfstandig mogelijk uit te voeren, heb je allereerst kennis nodig van het houding- en bewegingsapparaat. Maar ook kennis van compensatiemechanismen en hulpmiddelen. Steeds vaker zetten we in de revalidatiegeneeskunde technieken als gangbeeldanalyse in om therapie en hulpmiddelen optimaal op elkaar te kunnen afstemmen.

Met allerlei disciplines
Als revalidatiearts geef je leiding aan een multidisciplinair behandelteam. Je werkt nauw samen met bijvoorbeeld een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, psycholoog en een maatschappelijk werker. Daarnaast heb je spreekuren met een orthopedisch schoenmaker en/of een instrumentmaker en participeer je in multidisciplinaire spreekuren met onder andere een neuroloog, orthopeed, plastisch chirurg en/of kinderarts.

Meer weten over revalidatiegeneeskunde? Klik hier voor de informatiefolder.

Blog van revalidatiearts Linda Kleibeuker-Valk

Droombaan in het ziekenhuis

Als kind had ik een favoriet verhaal, dat mijn ouders hebben voorgelezen tot het boekje bijna uit elkaar viel: ‘Jip…

Het verhaal van Willemijn, Janneke, Hjalmar en Timon, revalidatieartsen (in opleiding)

Werken in de revalidatie – revalidatiearts Willemijn
Werken in de revalidatie: – revalidatiearts Janneke.
Werken in de revalidatie: – aios Hjalmar
Werken in de revalidatie – aios Timon

De opleiding tot revalidatiearts 

De opleiding tot revalidatiearts duurt vier jaar. Je kunt de opleiding in heel Nederland volgen. Dat gebeurt in een opleidingscircuit: een combinatie van een revalidatiecentrum met één of meerdere ziekenhuizen. In de vier opleidingsjaren staan onderwerpen als niet-aangeboren hersenletsel, dwarslaesie, neuromusculaire aandoeningen, amputaties, gewrichtsgerelateerde aandoeningen, multitrauma, kinderrevalidatie en chronische pijn op het programma.

Meer weten? Ga naar onze ‘Opleiding’-pagina’s!
Vragen over de opleiding Revalidatiegeneeskunde? Mail dan naar vra@revalidatiegeneeskunde.nl.

KNMG Beroepskeuze – Revalidatiearts: revalidatiearts Tanja Blom-Luberti

Solliciteren? Hier vind je de actuele vacatures!

Klaar met je opleiding? Dan begint de zoektocht naar een mooie betrekking. De opleiding kent geen centrale landelijke sollicitatieprocedure. Je kunt dus het beste contact opnemen met de opleidingsinstellingen of – nog gemakkelijker – deze website regelmatig raadplegen. Want hier vind je steeds een greep uit de interessantste vacatures van dit moment. Ook vind je hier regelmatig vacatures voor anios revalidatiegeneeskunde.

Proef aan dit beroep en loop mee met een revalidatiearts!

Studeer je geneeskunde? Of heb je de studie geneeskunde afgerond en heb je interesse in het vakgebied revalidatiegeneeskunde? Dan is er nu de mogelijkheid om mee te lopen met een revalidatiearts. Bekijk hier de folder met meer informatie. Of neem direct contact op met Vereniging van Revalidatieartsen (VRA) via vra@revalidatiegeneeskunde.nl om dit te regelen. Vermeld daarbij de plaats waar je graag zou willen meelopen. Wij brengen je dan in contact met een opleider revalidatiegeneeskunde.