Bewegen en sport dragen bij aan je gezondheid. Dat geldt zeker als je een beperking hebt. Met een actieve of zelfs sportieve leefstijl zorg je ervoor dat je je beter voelt en meer kunt. Alle reden voor de Werkgroep VRA Bewegen en Sport (WVBS) om van bewegen en sport een integraal en herkenbaar onderdeel van de (poli)klinische revalidatiebehandeling te maken. De werkgroep wil het bewustzijn vergroten door te wijzen op de voordelen van een actief leven en de nadelige gevolgen van bewegingsarmoede. Klik hier voor de missie en visie van de werkgroep.

De werkgroep heeft onder andere een set prestatie-indicatoren ontwikkeld, verdiepende vragen opgesteld die je in je instelling kunt stellen aan je revalidatieteams en bijgedragen aan de totstandkoming van de Zorgmodule Bewegen.

Revalidatie Magazine

Klik hier voor het artikel ‘Heeft een leefstijlloket meerwaarde? Dit onderzoek moet antwoord geven’

Bestuur WVBS

Voorzitter: mw. dr. J.A. (Janneke) Haisma
E: J.haisma@reade.nl

Secretaris: mw. P. (Petra) Boelens
E: PBoelens@rijndam.nl

Penningmeester: mw. dr. J.A. (Janneke) Haisma
E: J.haisma@reade.nl

E-mailadres werkgroepinfo@wvbsvra.nl

Documenten WVBS

Ledenlijst WVBS 2021
Jaarplan WVBS 2022
Jaarverslag WVBS 2021
Jaarverslag WVBS 2020
Jaarverslag WVBS 2022
Jaarplan WVBS 2023

Prestatie-indicatoren Bewegen en Sport

De Werkgroep Bewegen en Sport heeft vijf prestatie-indicatoren ontwikkeld. Deze bieden revalidatieartsen, bewegingsagogen, fysiotherapeuten en sport- en beweegconsulenten een duidelijke leidraad bij het in de dagelijkse revalidatiepraktijk integreren van bewegen en sport.

De WVBS nodig je van harte uit om de indicatoren te gebruiken binnen jouw instelling. Klik hier om de volledige set indicatoren en het bijbehorende invulformulier te downloaden.

Inventarisatieonderzoek

De WVBS heeft in het najaar van 2015 een inventariserend onderzoek gehouden. Op die manier kon de werkgroep de indicatoren verder onder de aandacht te brengen. Daarnaast biedt het onderzoek inzicht in de thematiek bewegen en sport binnen de revalidatie. In dit artikel staan de resultaten van 2014 en de stand van zaken van medio 2015. Heb je vragen, opmerkingen of verbetersuggesties? Laat het weten via info@wvbsvra.nl.

Extra informatie

Wil je het thema bewegen en sport binnen jouw organisatie uitgebreider bespreken met het revalidatieteam? Maak dan gebruik van deze verdiepende vragen. Interesse in de totstandkoming van de indicatoren en de implementatie ervan? Klik dan hier.

Documenten voor Prestatie-indicatoren Bewegen en Sport

Set indicatoren bewegen en sport
Invulformulier
Verdiepende vragen 
Resultaten onderzoek 2014 (en stand van zaken medio 2015)
Flyer
Poster

Focus op Bewegen en Sport
In de editie 2019 | 2 van het NTR lag de focus op Bewegen en Sport. De Werkgroep VRA Bewegen en Sport (WVBS) heeft voor dit themanummer, als gastredactie, een aantal interessante artikelen verzorgd.
Klik hier om de thema-artikelen te bekijken.

Uitgelichte NTR artikelen

Frame Running in revalidatie, recreatie en sport

Frame Running is een nieuwe mogelijkheid voor een actieve leefstijl voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen met een beperkte loopfunctie….

CAT: Botulinetoxine A versus gipsredressie in de behandeling van contracturen van de triceps surae in kinderen met een spastische cerebrale parese

Contractuurpreventie en behandeling zijn een belangrijk punt van aandacht binnen de revalidatie, zo ook voor kinderen met een cerebrale parese…

Sensoren zijn de toekomst!

Het meten van beweeggedrag van mensen met chronische aandoeningen De technologie van draagbare sensoren ontwikkelt zich snel, zeker ook op…

Hoe fit moet je zijn voor het dagelijkse leven na een beroerte?

Proefschrift-artikel Dit proefschrift onderzocht hoe de (verlaagde) fysieke fitheid na een beroerte de uitvoering van dagelijkse activiteiten beïnvloedt. We keken…

Uitgelichte RM artikelen

Paralympische Spelen: ook de samenwerkende revalidatie- en sportartsen gaan voor goud

De Olympische Spelen zijn nog maar net achter de rug, of de volgende Spelen komen er al weer aan: op…

Onderzoek: kan gerichte conditietraining mensen met dwarslaesie fit houden?

Kun je met gerichte conditietraining tijdens de revalidatie de fitheid van mensen met een incomplete dwarslaesie beter behouden, ook als…

PULSE Racing wil mobiliteit en vitaliteit teruggeven aan mensen met een dwarslaesie

Studententeam PULSE Racing van de Vrije universiteit Amsterdam (VU) streeft ernaar om de mobiliteit en vitaliteit terug te geven aan…

Niemand rent harder dan de stralende framerunner Sterre (12)

Daar zit ze, op haar runningframe. Klaar voor de start! Haar blonde haar komt onder haar helm vandaan. De opdracht…