Loopt er in het revalidatiecentrum of ziekenhuis waar je werkt een onderzoek en zijn jullie op zoek naar patiënten of data om te kunnen includeren? Dan kun je een oproep laten plaatsen op deze webpagina en de VRA nieuwsbrief. Indienen van de aanvraag voor publicatie kan via dit webformulier (onderaan deze webpagina). Er zijn ook wat spelregels, zie het kader hieronder.
Lopende inclusie-oproepen
Spelregels aanleveren inclusie-oproep
- Het betreft een multicenter onderzoek.
- Een verzoek tot publicatie van een inclusie-oproep kan alleen door indienen van een webformulier (zie onderaan deze webpagina).
- De inclusie-oproep wordt voor maximaal 6 maanden op de website geplaatst.
- Door vermelding van de inclusie-oproep in de VRA-nieuwsbrief worden VRA-leden geattendeerd op (nieuwe) inclusie-oproepen.
- De VRA plaatst de oproep op de website; correspondentie erover loopt rechtstreeks via de contactpersoon van het onderzoek.
- Niet bedoeld voor afstudeeronderzoeken, profielwerkstukken etc..
Deelnemers gezocht voor HEROES balansonderzoek
GEZOCHT: Volwassenen die meer dan 6 maanden geleden een CVA hebben gehad en lichte tot matige beperkingen in de balans en/of het lopen ervaren
In het multicenter HEROES balansonderzoek wordt een nieuwe interventie getest, die bestaat uit twee componenten, namelijk 1) één enkele sessie met echte balansverstoringen in de revalidatiekliniek gevolgd door 2) een zelfstandige thuistraining met een nieuwe exergame, gebaseerd op het principe van action observation with motor simulation. Het doel is om de effectiviteit van deze nieuwe interventie te onderzoeken bij mensen in de chronische fase na een beroerte. Patiënten kunnen deelnemen in Amsterdam, Groningen, Doorn, Breda, Arnhem of Nijmegen.
De onderzoeksgroep is op zoek naar volwassenen die meer dan 6 maanden geleden een CVA hebben gehad en lichte tot matige beperking in de balans en/of het lopen ervaren. Zie verder onderstaande inclusiecriteria en exclusiecriteria:
Inclusiecriteria:
1) Is tussen de 18 en 75 jaar oud.
2) Heeft meer dan zes maanden geleden een unilateraal supratentorieel CVA gehad.
3) Ervaart lichte tot matige beperkingen in de balans en/of het lopen.
4) Is fysiek in staat om zelfstandig te staan en lopen (FAC 4 of FAC 5)
5) Woont thuis.
6) Beheerst de Nederlandse taal.
Exlusiecriteria:
Iemand komt niet in aanmerking als er sprake is van cognitieve, gedragsmatige of lichamelijke aandoeningen die de balans (naast de CVA) negatief beïnvloeden of die ten aanzien van naleving van het studieprotocol belemmeringen heeft.
Onderzoeksvraag (hoofdvraag)
Bij balansverstoringen in het dagelijks leven gebruiken we vaak stapreacties om een val te voorkomen. Bij mensen met een beroerte is de kwaliteit van deze opvangstappen verminderd.
In dit multicenter onderzoek wordt een nieuwe interventie getest. Deze interventie bestaat uit twee componenten, namelijk één enkele sessie met echte balansverstoringen in de revalidatiekliniek gevolgd door een zelfstandige thuistraining met een nieuwe exergame, gebaseerd op het principe van action observation with motor simulation. Het doel is om de effectiviteit van deze nieuwe interventie te onderzoeken bij mensen in de chronische fase na een beroerte.
Wat wordt verwacht van geïncludeerde patiënten?
Deelnemers in de experimentele groep krijgen één enkele uitgebreide trainingssessie op een speciale loopband in de kliniek. Na deze GRAIL-training krijgen de deelnemers voor een periode van 5 weken het nieuwe spel mee naar huis om daar de reactieve opvangstappen verder te trainen. Deelnemers in de controlegroep oefenen thuis op het maken van snelle stappen.
Verder komen deelnemers drie keer naar de kliniek voor een balansmeting. Ze staan dan op een speciale loopband waarmee balansverstoringen worden gegeven. Om écht vallen te voorkomen zijn de deelnemers tijdens de balansmetingen altijd gezekerd met een veiligheidstuigje.
De reis- en parkeerkosten worden vergoed.
Wat leveren de resultaten op voor zorgverleners?
Bij mensen met een beroerte is de kwaliteit van opvangstappen om een val te voorkomen verminderd. Uit onderzoek is gebleken dat deze opvangstappen verbeteren na een speciale training met balansverstoringen. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat deze training het aantal valpartijen vermindert. De benodigde apparatuur is echter duur en beperkt beschikbaar in Nederland. Daarnaast is het voor sommige patiënten soms belastend om vaak en ver te moeten reizen voor sessies. Met dit onderzoek hopen we een bewezen effectieve interventie te realiseren waarmee een deel van de revalidatietraining, gericht op het verbeteren van de balans, op een veilige manier naar de thuissituatie verplaatst kan worden.
Wat leveren de resultaten op voor patiënten?
Meedoen aan het onderzoek kan er mogelijk voor zorgen dat een nieuwe interventie beschikbaar komt voor (toekomstige) patiënten, waarbij een deel van de training thuis wordt uitgevoerd. Dit zal de patiënt in staat stellen om op een eigen gekozen tijd en locatie te trainen, waardoor de patiënt meer controle krijgt over zijn of haar eigen training. Dit zou kunnen bijdragen aan een verbeterde reactieve balans, wat mogelijk het risico op vallen zou kunnen verlagen.
Welke centra zijn al betrokken?
In totaal worden 60 onderzoeksdeelnemers geïncludeerd bij zes verschillende revalidatiecentra in Nederland.
Bij alle onderzoekslocaties worden nog deelnemers gezocht.
Deelnemende centra zijn:
– Nijmegen: Sint Maartenskliniek
– Amsterdam: Amsterdam UMC, locatie VUmc
– Arnhem: Revalidatiecentrum Klimmendaal
– Breda: Revalidatiecentrum Revant
– Doorn: Militair Revalidatiecentrum Aardenburg
– Groningen: UMCG Centrum voor Revalidatie
Is het onderzoek WMO-plichtig?
Ja
Is METC goedkeuring verkregen?
Ja
Het onderzoek is goedgekeurd door de METC Oost-Nederland. Het onderzoek is geregistreerd in het openbare Overzicht van Medisch-Wetenschappelijk Onderzoek in Nederland (OMON) op onderzoekmetmensen.nl/en/trial/56779/.
(Voorgenomen) startdatum
01-09-2024
(Verwachte) einddatum
31-08-2025
Naam contactpersoon
Lotte Hagedoorn, uitvoerend onderzoeker HEROES project, PhD kandidaat
Kandidaten gezocht voor CortiCom-studie
GEZOCHT: Volwassenen met ernstige verlamming en communicatieproblemen als gevolg van een traumatisch hersenletsel, hersenstam beroerte, of neurodegeneratieve of neuromusculaire ziekten (zoals ALS).
Voor de CortiCom-studie, een onderzoek naar snellere communicatie met behulp van hersensignalen bij mensen met Locked-In Syndroom, is de onderzoeksgroep op zoek naar:
mensen tussen de 18 en 70 jaar met ernstige verlamming en problemen met spreken door traumatisch hersenletsel, hersenstamberoerte, neurodegeneratieve of
neuromusculaire ziekten (zoals ALS).
Exlusiecriteria:
- Deelnemers moeten nog wel kunnen communiceren door bijvoorbeeld oogknippers.
- Deelnemers zijn niet verstandelijk beperkt.
Onderzoeksvraag (hoofdvraag)
Verlamming kan leiden tot ernstige problemen in communicatie. Bestaande communicatiehulpmiddelen werken met behulp van resterende bewegingen, zoals bijvoorbeeld oogbesturing. Helaas werkt dat niet voor iedereen even goed, en niet voor altijd.
Op de afdeling Neurologie en Neurochirurgie van het UMC Utrecht wordt onderzoek gedaan naar het bedienen van communicatiehulpmiddelen met hersensignalen. In eerder onderzoek is gebleken dat dit mogelijk is, maar dat de snelheid van communicatie nog verbeterd moet worden. In het CortiCom-onderzoek wordt gekeken of communicatie via hersensignalen sneller en efficiënter kan met behulp van een nieuw type hersenimplantaat.
Wat wordt verwacht van geïncludeerde patiënten?
Het onderzoek duurt in principe ongeveer een jaar, maar verlenging is mogelijk. De onderzoekers zullen eerst een aantal tests doen om te kijken of aangemelde kandidaten mee kunnen doen aan dit onderzoek, zoals het maken van een MRI-scan. Wanneer blijkt dat iemand mee kan doen, zal tijdens een operatie in het UMC Utrecht een matje met elektroden op de hersenen geplaatst worden waarmee hersenactiviteit gemeten kan worden.
Wanneer de patiënt weer thuis is, wordt deze regelmatig door de onderzoekers bezocht. Tijdens deze visites wordt de patiënt getraind om het CortiCom-systeem te gebruiken voor communicatie op basis van hersensignalen, en zullen metingen van de hersensignalen worden gedaan.
Wat leveren de resultaten op voor zorgverleners?
De onderzoekers hopen in het CortiCom-project vast te stellen hoe snel en accuraat mensen met ernstige verlamming kunnen communiceren via de hersensignalen. Daarnaast wordt onderzocht of de hersensignalen in de loop van de tijd veranderen.
Wat leveren de resultaten op voor patiënten?
Meedoen aan het onderzoek kan er mogelijk voor zorgen dat patiënten een nieuwe
mogelijkheid hebben om te communiceren, maar zeker is dat niet.
Welke centra zijn al betrokken?
De volgende centra zijn betrokken bij het onderzoek: UMC Utrecht en Johns Hopkins-universiteit (Baltimore, VS).
Is het onderzoek WMO-plichtig?
Ja
Is METC goedkeuring verkregen?
Ja
De medisch-ethische toetsingscommissie NedMec heeft dit onderzoek goedgekeurd.
(Voorgenomen) startdatum
15-12-2023
(Verwachte) einddatum
oktober 2026
Naam contactpersoon
Mariska Van Steensel, senior onderzoeker
Formulier aanmelden inclusie-oproep
Indienen van de aanvraag voor publicatie van een inclusie-oproep kan via invullen van dit formulier. Er zijn ook wat spelregels, zie elders op deze webpagina.
Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid(opent in nieuw tabblad) en de servicevoorwaarden(opent in nieuw tabblad) van Google zijn van toepassing.