Loopt er in het revalidatiecentrum of ziekenhuis waar je werkt een onderzoek en zijn jullie op zoek naar patiënten of data om te kunnen includeren? Dan kun je een oproep laten plaatsen op deze webpagina en de VRA nieuwsbrief. Indienen van de aanvraag voor publicatie kan via dit webformulier (onderaan deze webpagina). Er zijn ook wat spelregels, zie het kader hieronder.

Lopende inclusie-oproepen

Spelregels aanleveren inclusie-oproep

Kandidaten gezocht voor CortiCom-studie

GEZOCHT: Volwassenen met ernstige verlamming en communicatieproblemen als gevolg van een traumatisch hersenletsel, hersenstam beroerte, of neurodegeneratieve of neuromusculaire ziekten (zoals ALS).

Voor de CortiCom-studie, een onderzoek naar snellere communicatie met behulp van hersensignalen bij mensen met Locked-In Syndroom, is de onderzoeksgroep op zoek naar:

mensen tussen de 18 en 70 jaar met ernstige verlamming en problemen met spreken door traumatisch hersenletsel, hersenstamberoerte, neurodegeneratieve of
neuromusculaire ziekten (zoals ALS).

Exlusiecriteria:

Onderzoeksvraag (hoofdvraag)
Verlamming kan leiden tot ernstige problemen in communicatie. Bestaande communicatiehulpmiddelen werken met behulp van resterende bewegingen, zoals bijvoorbeeld oogbesturing. Helaas werkt dat niet voor iedereen even goed, en niet voor altijd.
Op de afdeling Neurologie en Neurochirurgie van het UMC Utrecht wordt onderzoek gedaan naar het bedienen van communicatiehulpmiddelen met hersensignalen. In eerder onderzoek is gebleken dat dit mogelijk is, maar dat de snelheid van communicatie nog verbeterd moet worden. In het CortiCom-onderzoek wordt gekeken of communicatie via hersensignalen sneller en efficiënter kan met behulp van een nieuw type hersenimplantaat.

Wat wordt verwacht van geïncludeerde patiënten?
Het onderzoek duurt in principe ongeveer een jaar, maar verlenging is mogelijk. De onderzoekers zullen eerst een aantal tests doen om te kijken of aangemelde kandidaten mee kunnen doen aan dit onderzoek, zoals het maken van een MRI-scan. Wanneer blijkt dat iemand mee kan doen, zal tijdens een operatie in het UMC Utrecht een matje met elektroden op de hersenen geplaatst worden waarmee hersenactiviteit gemeten kan worden.

Wanneer de patiënt weer thuis is, wordt deze regelmatig door de onderzoekers bezocht. Tijdens deze visites wordt de patiënt getraind om het CortiCom-systeem te gebruiken voor communicatie op basis van hersensignalen, en zullen metingen van de hersensignalen worden gedaan.

Wat leveren de resultaten op voor zorgverleners?
De onderzoekers hopen in het CortiCom-project vast te stellen hoe snel en accuraat mensen met ernstige verlamming kunnen communiceren via de hersensignalen. Daarnaast wordt onderzocht of de hersensignalen in de loop van de tijd veranderen.

Wat leveren de resultaten op voor patiënten?
Meedoen aan het onderzoek kan er mogelijk voor zorgen dat patiënten een nieuwe
mogelijkheid hebben om te communiceren, maar zeker is dat niet.

Welke centra zijn al betrokken?
De volgende centra zijn betrokken bij het onderzoek: UMC Utrecht en Johns Hopkins-universiteit (Baltimore, VS).

Is het onderzoek WMO-plichtig?
Ja

Is METC goedkeuring verkregen?
Ja
De medisch-ethische toetsingscommissie NedMec heeft dit onderzoek goedgekeurd.

(Voorgenomen) startdatum
15-12-2023

(Verwachte) einddatum
oktober 2026

Naam contactpersoon
Mariska Van Steensel, senior onderzoeker

Patiënten of proefpersonen gezocht voor onderzoekspanel

GEZOCHT: patiënten of proefpersonen die willen meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en/of willen meepraten over hulpmiddelen of behandelconcepten

Roessingh Research & Development (RRD) is op zoek naar patiënten en gezonde proefpersonen die deel willen nemen aan wetenschappelijk onderzoek en/of mee willen praten over de ontwikkeling van hulpmiddelen of behandelconcepten.

Patiënten of gezonde proefpersonen kunnen zich aanmelden voor de volgende onderzoekpanels:

Het is mogelijk om voor meerdere panels actief te zijn. Patiënten of proefpersonen uit het hele land kunnen zich aanmelden.

De onderzoekers zijn in het bijzonder op zoek naar patiënten die een beroerte hebben gehad.

Onderzoeksvraag (hoofdvraag)
Binnen Roessingh Research & Development (RRD) voeren we regelmatig onderzoek uit naar de ontwikkeling en gebruik van nieuwe hulpmiddelen en/of behandelingsmethoden voor mensen met een fysieke en/of cognitieve beperkingen. Bij deze projecten hebben wij veel aan input vanuit potentiële gebruikers en/of behandelaren om tot een zinvol en weloverwogen hulpmiddel of behandelconcept te komen.

Voorbeeld waarin wij het onderzoekspanel om deelname vragen:
Het verkrijgen van de gebruikersbehoeftes, eisen en continue feedback door middel van focusgroepen tijdens de ontwikkeling van een exoskelet van de onderste extremiteit bij mensen met een beroerte.

Wat wordt verwacht van geïncludeerde patiënten?
Na aanmelding kunnen wij contact met de patiënt opnemen. Wij vragen of de patiënt interesse heeft om deel te nemen aan een specifiek onderzoeksproject/focusgroep passend bij het eerder opgegeven onderzoekpanel. Na het versturen van de informatie betreffende het onderzoeksproject, kan de patiënt op eigen initiatief aangeven of de patiënt deel wil nemen aan het onderzoeksproject of de focusgroep. Afhankelijk van het onderzoeksproject vragen wij deelnemers om bijvoorbeeld een online vragenlijst in te vullen, deel te nemen aan 1-op-1 interviews of om deel te nemen aan groepsgesprekken ten behoeve van verschillende onderzoeksdoelen.

Deelname aan wetenschappelijk onderzoek is altijd op vrijwillige basis en de patiënt mag te allen tijde weigeren om deel te nemen of te stoppen met de deelname.

Wat leveren de resultaten op voor zorgverleners?
Het onderzoekpanel draagt bij aan de ontwikkeling van hulpmiddelen waarbij de gebruiker al in een vroeg stadium wordt meegenomen in het ontwerpproces. Dit heeft als voordeel dat het hulpmiddel wordt ontworpen met inachtneming van de behoeftes en eisen van de behandelaar, waardoor het hulpmiddel gebruiksvriendelijker en bruikbaarder is in de praktijk.

Verder heeft deelname aan het onderzoekpanel als voordeel dat de zorgverlener betrokken is bij de laatste technologische ontwikkelingen.

Wat leveren de resultaten op voor patiënten?
Het onderzoekpanel draagt bij aan de ontwikkeling van hulpmiddelen waarbij de gebruiker al in een vroeg stadium wordt meegenomen in het ontwerpproces. Dit heeft als voordeel dat het hulpmiddel wordt ontworpen met inachtneming van de behoeftes en eisen van de gebruiker, waardoor het hulpmiddel gebruiksvriendelijker en bruikbaarder is.

Verder heeft deelname aan het onderzoekpanel als voordeel dat patiënten zich betrokken voelen bij de laatste (technologische) ontwikkelingen.

Welke centra zijn al betrokken?
Het RRD onderzoekpanel wordt ingezet voor diverse onderzoeksprojecten. Ieder onderzoeksproject heeft zijn eigen onderzoeksdoelen en doelgroepen. Afhankelijk van het onderzoeksproject zijn er één of meerdere revalidatiecentra betrokken. De betrokken revalidatiecentra kunnen per onderzoeksproject verschillen.

Is het onderzoek WMO-plichtig?
Nee

Is METC goedkeuring verkregen?
Ja
Afhankelijk van de aard van het onderzoeksproject is het onderzoek WMO plichtig en wordt er een METC aanvraag ingediend en, indien goedgekeurd, verkregen.

(Voorgenomen) startdatum
01-08-2024

(Verwachte) einddatum
Geen definitieve einddatum

Naam contactpersoon
Celine Bouwmeester, researcher

Formulier aanmelden inclusie-oproep

Indienen van de aanvraag voor publicatie van een inclusie-oproep kan via invullen van dit formulier. Er zijn ook wat spelregels, zie elders op deze webpagina.

Omschrijving kenmerken patiënten/ inclusiecriteria. Of in geval van data: omschrijving kenmerken dataset.
Indien van toepassing
Maximaal 700 tekens (ca.100 woorden).
Maximaal 700 tekens (ca.100 woorden).
Maximaal 700 tekens (ca.100 woorden).
Is het onderzoek WMO plichtig?(Vereist)
Is METC goedkeuring verkregen?(Vereist)
Indien nodig hier toelichting geven op METC goedkeuring (maximaal 350 tekens – ca 50 woorden).
Naam contactpersoon(Vereist)
Indien van toepassing

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid(opent in nieuw tabblad) en de servicevoorwaarden(opent in nieuw tabblad) van Google zijn van toepassing.